Eiland van Ubachsberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In oranje het Eiland van Ubachsberg inclusief de Vrouwenheide. Pijl A is de Oostmaas, pijl B de Westmaas. In lichtblauw de huidige beken en de letters voor de plaatsen Kunrade, Ransdaal, Ubachsberg, Huls, Simpelveld, Eys, Gulpen, Bocholtzerheide, Mechelen, Orsbach en Vijlen.

Het Eiland van Ubachsberg is een bijzonder aardkundig object in Nederlands Zuid-Limburg en is onderdeel van het Plateau van Ubachsberg. Het is een markant hooggelegen gebied in het heuvellandschap met als hoogste punt de Vrouwenheide. De Vrouwenheide is een geologisch monument.

Geologie[bewerken | brontekst bewerken]

Het eiland is gevormd door de ongeveer twee miljoen jaar geleden hier stromende Oostmaas (ten oosten van Ubachsberg) en de naar het noorden stromende Westmaas. De hoogte van Vrouwenheide vormde vanaf 2,2 tot 1,8 miljoen jaar geleden de noordelijke rivierdalwand van de Oostmaas. De Maas overstroomde tussen Margraten en Ubachsberg deze dalwand tijdens het jongste deel van het Tiglien (+1,7 miljoen jaar geleden) en op die manier ontstond het oudste dal van de Westmaas. Er bleef op het Eiland van Ubachsberg een laag (Oligoceen) zand achter samen met een dunne laag (Tertiair Kiezeloöliet) grind in de vorm van heuvelrestanten, de zogenaamde getuigenheuvels.