Eilandsraad (Nederlandse Antillen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Eilandsraad in de Nederlandse Antillen was een orgaan van gekozen volksvertegenwoordigers binnen een eilandgebied van de Nederlandse Antillen. De eilandsraadverkiezingen werden per eiland georganiseerd en gehouden. De Eilandsraad controleerde het Bestuurscollege bestaande uit een gezaghebber en meerdere gedeputeerden. Daarnaast kende de Nederlandse Antillen een dubbele bestuurslaag. De volksvertegenwoordiging op nationaal niveau was de Staten van de Nederlandse Antillen, waaraan de Raad van Ministers verantwoordingsplichtig was.

1951-1982[bewerken | brontekst bewerken]

De eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten vormden tezamen het eilandgebied Bovenwindse Eilanden met één eilandsraad, verdeeld in drie secties met elk 5 leden.[1] Vanaf 1951 ontvingen de raadsleden presentiegeld voor deelname aan raadsvergaderingen. De vergoeding per vergadering bedroeg f.5,-- voor Aruba en Curaçao en f.2,50 voor Bonaire en de Bovenwindse Eilanden.[2] Een onderbroken vergadering of meerdere vergaderingen op een dag werd beschouwd als een vergadering. Ook vergoed werden de noodzakelijke kosten ter bijwoning van de vergadering, zoals vervoer naar een ander eiland en verblijf aldaar.

Eilandsraad Aantal leden
Aruba 21
Bonaire 9
Curaçao 21
Bovenwindse Eilanden (Saba) 5
Bovenwindse Eilanden (Sint Eustatius} 5
Bovenwindse Eilanden (Sint Maarten) 5

1983-1985[bewerken | brontekst bewerken]

Gelijk Aruba, Bonaire en Curaçao verkregen Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten ingaande 1 januari 1983 ieder de status van eilandgebied met een eigen eilandsraad, bestuurscollege en gezaghebber.

Eilandsraad Aantal leden
Aruba wapen.svg Aruba 21
Bonaire 9
Curaçao 21
Saba 5
Sint Eustatius 5
Sint Maarten 11

1986 tot 10 oktober 2010[bewerken | brontekst bewerken]

Ingaande 1 januari 1986 trad Aruba uit de Nederlandse Antillen en ging verder als derde land binnen het Koninkrijk der Nederlanden naast Nederland en de Nederlandse Antillen. De volksvertegenwoordiging heette hierna de "Staten van Aruba".

Eilandsraad Aantal leden
Bonaire wapen.svg Bonaire 9
Curaçao wapen.svg Curaçao 21
Saba wapen.svg Saba 5
Sint Eustatius wapen.svg Sint Eustatius 5
Sint Maarten eiland wapen.svg Sint Maarten 11

Vanaf 10 oktober 2010[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 oktober 2010 werden de Nederlandse Antillen ontmanteld. Curaçao en Sint Maarten kregen de status van separate landen. De volksvertegenwoordiging heette in het vervolg "Staten van Curaçao" en "Staten van Sint Maarten". Bonaire, Saba en St. Eustatius werden als openbaar lichaam ieder een bijzondere gemeente van Nederland. Na 10 oktober 2010 bleef de volksvertegenwoordiging binnen de drie bijzondere gemeenten de naam "eilandsraad" behouden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]