Eindhovense Schaakvereniging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Eindhovense Schaakvereniging (ESV) is een schaakvereniging uit de Nederlandse gemeente Eindhoven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Eindhovense Schaakvereniging werd in 1915 opgericht door dr. Gaarenstroom. In de jaren zeventig won Eindhoven tweemaal de nationale beker (1978 en 1979). In 1981, 1982 en 1984 werd Eindhoven nationaal snelschaakkampioen.

De vereniging beleefde haar hoogtepunt in het landskampioenschap in het seizoen 1984-1985, toen Eindhoven nationaal kampioen werd en vervolgens drie ronden in de Europa Cup speelde. De club deed het jaar daarna mee aan de Europa Cup voor schaakteams en haalde daarin de derde ronde.

In 2008 kwam het eerste team uit in de Eerste Klasse KNSB.

Ook op individueel niveau werden er successen geboekt: de (ex)leden Paul van der Sterren, Loek van Wely, Robin Swinkels en Benjamin Bok werden grootmeester en Erika Sziva werd dit bij de dames. De club leverde bijna twintig internationale meesters af en was ook vaak vertegenwoordigd in het Nederlandse team op de Schaakolympiades (Frans Kuijpers, Peter Scheeren en Rudy Douven).

Kuijpers, Douven en Van Wely werden persoonlijk nationaal kampioen. Ook organisatorisch was de vereniging actief: zevenmaal was Eindhoven betrokken bij de organisatie van het Nederlands kampioenschap schaken. De geschiedenis van de vereniging is vastgelegd in twee boeken, ‘Eindhoven 75’ (1990) en ‘Het Sterrenteam’ (2005), beide geschreven door Jules Welling.

Honderdjarig jubileum[bewerken | brontekst bewerken]

Op 24 oktober 2015 werd het honderdjarig bestaan van de Eindhovense Schaakvereniging gevierd. Op deze dag werd door wethouder Yasin Torunoglu de Koninklijke Erepenning en bijhorende oorkonde uitgereikt[1].

Clubavonden[bewerken | brontekst bewerken]

De club telt circa zestig actieve leden, die iedere maandag samenkomen in activiteitencentrum ‘Burghplan’ (in stadsdeel Stratum) voor de interne competitie, die uiteindelijk de clubkampioen moet opleveren. Op dit moment is de clubtitel in handen van Bas van de Plassche. Op avonden dat er geen competitie gespeeld wordt, is er ruimte voor andere activiteiten, zoals lezingen, simultaans en teambesprekingen.

Externe competitie[bewerken | brontekst bewerken]

Extern speelt Eindhoven met vier teams: twee landelijk in de KNSB-competitie en twee in de Brabantse onderbond (NBSB). Daarnaast is Eindhoven vertegenwoordigd in de strijd om de nationale en Brabantse beker, die via de knock out-formule afgewerkt wordt. Ook neemt Eindhoven deel aan de regionale avondcompetitie.