Einighausen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Einighausen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Einighausen
Einighausen
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Sittard-Geleen
Coördinaten 51° 0′ NB, 5° 50′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3,07 km²
Inwoners (1 jan 2014) 1360
Overig
Postcode 6142
Netnummer 046
Belangrijke verkeersaders N276, N294
Foto's
Sneeuw-einighausen.jpg
Kerkhof Einighausen in de sneeuw.
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Plaatsnaambord
Dorpsgezicht

Einighausen (Limburgs: officieel Einikhoêze,[1] op plaatsnaambord Einekoeze[2]) is een kerkdorp in het zuidelijk deel van de Nederlandse provincie Limburg. De plaats hoort van oudsher bij de naastgelegen plaats Limbricht en vormde hiermee vroeger een rijksheerlijkheid. Nadat de gemeente Limbricht werd opgeheven kwam Einighausen in 1982 bij de gemeente Sittard, die in 2001 opging in de fusiegemeente Sittard-Geleen.

Ligging en inwoners[bewerken]

Einighausen ligt in het landelijke gebied ten westen van Sittard en ten noorden van Geleen. In dit gebied liggen ook de dorpen Limbricht, Guttecoven en Berg aan de Maas en het natuurgebied de Graetheide. Dit gebied wordt al jaren bedreigd door uitbreiding van enerzijds het stedelijke gebied en anderzijds het industriecomplex Chemelot. Tot het dorp Einighausen wordt ook de zuidelijk gelegen buurtschap Rosengarten gerekend, waar zich o.a. de sportvelden bevinden.

De kern Einighausen had lange tijd het grootste aantal bewoners van de gemeente Limbricht, wat vooral een agrarisch gebied was. In de jaren 20 en 30 van de 20e eeuw gingen steeds meer mensen hun geld verdienen in de bouw en in het mijnbedrijf.[3] In 1799 telde Einighausen 374 inwoners en per 1 januari 1979 waren dat er inmiddels 1389. Anno 2009 heeft het dorp circa 1410 inwoners. [4]

Toponymie[bewerken]

Het dorp Einighausen wordt in de oude geschriften vermeld vanaf de vijftiende eeuw. De oudste spelling Eynichusen (Ook wel: Einichhusen) [5] dateert uit 1496. Einighausen stond in oudere stukken bekend onder de naam Enichoven, wat hof van de lieden van de persoon Eino moet hebben betekend. In de 16e eeuw werd het vermeld als Einickhuysen en in 1566 als Eynehensen. De huidige Duitse spelling stamt uit de zogenaamde Gulikse tijd (1400-1794).[6]

Verenigingen[bewerken]

  • Fanfare Concordia
  • Toneelvereniging Juliana
  • Voetbalclub SVE Einighausen
  • Korfbalvereniging Vitesse
  • Dansschool FemFit
  • Carnavalsvereniging de Smautbulen
  • Kapel Neuge Pils en Eine Sjoes
  • Sambaband Cabeças de Porco
  • Hermenieke "Te Laat Begoosj"

Evenementen[bewerken]

Elke eerste zondag van augustus vindt het evenement 'Oude Ambachten' plaats, waarbij demonstraties worden gegeven van het boerenleven zoals zich dit meer dan 50 jaar geleden in Einighausen afspeelde.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Bekende inwoners[bewerken]

Zie ook[bewerken]