Eitel Frederik van Pruisen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Prins Eitel Frederik

Wilhelm Eitel Frederik Christiaan Karel (Potsdam, 7 juli 1883 - aldaar, 8 december 1942), Prins van Pruisen, was het tweede kind van de laatste Duitse keizer Wilhelm II en diens echtgenote Augusta Victoria.

Zelf trouwde hij op 27 februari 1906 met Sophie Charlotte van Oldenburg, de oudste dochter van Frederik August van Oldenburg en Elisabeth Anne van Pruisen. Het was geen gelukkige verbintenis. Het paar kreeg geen kinderen en in 1926 kwam het tot een scheiding.

Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog werd Eitel Frederik (in familiekring Eitel Fritz genoemd) aangesteld als commandant van het Eerste Garderegiment te voet. Daarbij viel hij onder zijn manschappen op door zijn dapperheid. Na de oorlog was hij actief in de veteranenbond Stahlhelm en in de Semper talis Bund (een veteranenverbond van voormalige keizerlijke gardisten). Hij sloot zich ook aan bij allerlei monarchistische bewegingen die tijdens de Weimarrepubliek ontstonden.

Tijdens het nationaalsocialisme wierp hij zich op als een felle tegenstander van Hitler. Dat was de reden dat hem, hoewel hij een gedecoreerde officier was, een militaire begrafenis werd geweigerd.

Eitel Frederik was de 34ste Herrenmeister van de Johanniterorde en Ridder in de orde Pour le Mérite. Voor verdiensten voor het door de Keizerlijke familie gestichte hospitaal in Jeruzalem stichtte hij het Olijfberg-kruis.

Literatuur[bewerken]

  • Claus Heinrich Bill, Semper talis. Eitel Friedrich Prinz v.Preußen, Owschlag, 1995 (biografie)
  • Heinrich Frhr. v. Massenbach, Die Hohenzollern einst und jetzt, 17e Aufl. Verlag Tradition und Leben, Bonn, 2004, ISBN 3980037304
  • Wolfgang Stribrny, Der Johanniterorden zwischen den zwei Weltkriegen, in: ders.: Der Johanniter-Orden und das Haus Hohenzollern, Niederweisel, 2004 (= Heft 24 der Schriftenreihe der Hess. Genossenschaft des Johanniterordens, i.A. der Hess. Genoss. hrsg. v. Prof. Dr. Dr. Otto Böcher)

Externe links[bewerken]

Voorganger:
Albert van Pruisen
Herrenmeister van de Johannieterorde
1907-1926
Opvolger:
Oscar van Pruisen