Ekaterina Zakharieva

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ekaterina Zakharieva
Ekaterina Zakharieva
Geboren 8 augustus 1975
Pazardzjik
Politieke partij Hervormend Blok
Vlag van Bulgarije Minister van Buitenlandse Zaken
Huidige functie
Aangetreden 4 mei 2017
President Rumen Radev
Premier Boyko Borisov
Voorganger Daniel Mitov
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Ekaterina Spasova Gecheva-Zakharieva (Bulgaars: Екатерина Спасова Гечева-Захариева) (Pazardzjik, 8 augustus 1975) is sinds 4 mei 2017 minister van Buitenlandse Zaken van Bulgarije. Eerder was Zakharieva minister van Justitie (2015-2017) en minister van Regionale Ontwikkeling en Publieke Werken (2013, 2014).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zakharieva werd geboren in Pazardzhik in 1975. Ze spreekt vloeiend Duits. Vanwege de beheersing van de Duitse taal was Zakharieva in staat om aan de Universiteit Plovdiv te studeren. Ze studeerde Rechten. Na het behalen van haar master was Zakharieva werkzaam als advocate. In 2003 verwierf ze een aanstelling als juridisch adviseur bij het Ministerie van Milieu en Water. Vier jaar later werd Zakharieva aangesteld als algemeen directeur voor juridische en administratieve diensten op het ministerie.

In 2009 werd Zakharieva onder minister-president Rosen Plevneliev benoemd tot minister van Regionale Ontwikkeling. Drie jaar later werd Plevneliev gekozen tot president van Bulgarije en werd Zakharieva aangesteld als secretaris van het presidentieel kabinet. In 2013 werd ze minister van Regionale Ontwikkeling en Publieke Zaken en vice-premier in het kabinet van Marin Raïkov. Deze termijn duurde slechts 3 maanden.

Na een korte terugkeer als minister van Regionale Ontwikkeling en Publieke Zaken in 2014, werd Zakharieva in 2015 benoemd tot minister van Justitie in de regering van Boyko Borisov. Tussen december 2015 en mei 2017 vervulde zij deze positie. In 2017 werd Zakharieva aangesteld als minister van Buitenlandse Zaken.