Ekklèsia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Ekklèsia of Ecclesia (Grieks: εκκλησία) was het belangrijkste wetgevende orgaan van de Atheense polis van burgers.

Met de vraag "Wie wil de vergadering toespreken?" …… ("Tis agoreuein bouletai;") werden de aanwezigen in de Volksvergadering, uitgenodigd hun visie op een openbare kwestie te geven.

In de bijeenkomsten van de Volksvergadering waren alle volwassen, autochtone, vrije mannen (circa 30.000 burgers) zo’n 40 keer per jaar welkom. Men schat dat tussen de 6000-8000 burgers de bijeenkomsten bezochten.

Vanaf de tweede helft van de 5e eeuw werden de zittingen van de Volksvergadering van het Marktplein, de Agora, verplaatst naar een heuvel de Pnyx. Iedere burger, geleerd of niet, rijk of arm had in de Volksvergadering gelijk recht van spreken, isègoria als het om de publieke zaak ging.

De Volksvergadering kon alleen zaken in bespreking nemen die door de prytanen op de agenda waren geplaatst en dat waren uitsluitend zaken die in de Raad van 500, de Boulè tot een voorbereidend voorstel (probouleuma) hadden geleid. Het kon gaan om een concreet uitgewerkt voorstel of om een ‘open’ voorstel, dat een bepaalde kwestie aan de Volksvergadering voorlegde.

Bij verplichte vergaderingen kon men zonder discussie in de Raad tot behandeling overgaan. In zulke gevallen stelde de Volksvergadering een voorbereidend voorstel voor wetgevende juryleden, nomothètai op. Als er via een Raadsvoorstel over een onderwerp werd gedebatteerd kon er ter plekke een alternatief voorstel worden ingediend.

In het Nieuwe Testament wordt de gemeente van God de ekklèsia genoemd. De gelovigen vormen samen een ekklèsia.

Literatuur[bewerken]