Elżbieta Zawacka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Elżbieta Zawacka

Elżbieta Zawacka (Toruń, 19 maart 1909 - aldaar, 10 januari 2009) was een Poolse verzetsstrijdster, wiskundige en opvoedkundige. Om haar verdiensten in de weerstand werd zij door de Poolse staatspresident Lech Kaczyński benoemd tot brigadegeneraal.

Elżbieta Zawacka was de enige vrouw die als parachutiste tijdens de oorlog actief was in het Poolse leger (Armia Krajowa). Haar deknamen waren Zo, Sulica en Zelma. In 1944 nam ze deel aan de Opstand van Warschau. Nadien ging ze naar Krakau om er haar verzetsactiviteiten voort te zetten. In de Volksrepubliek Polen werd ze in 1951 veroordeeld tot tien jaar gevangenis, nadat zij lid was geworden van de anti-communistische organisatie Vrijheid en Onafhankelijkheid. Ze werd echter al in 1955 vrijgelaten.

Na haar rehabilitatie in 1972 werd ze hoogleraar opvoedkunde aan de Universiteit van Toruń. Ze was de medeoprichtster van het archief en museum Pomorskie Armii Krajowej oraz Wojskowej Służby Polek w Toruniu (Nederlands: Pommerense archief en museum van de legerdienst van de Poolsen) in 1990.

Onderscheidingen[bewerken]

Elżbieta Zawacka ontving de volgende onderscheidingen:

  • Orde Orła Białego/Orde van de Witte Adelaar
  • Krzyż Oficerski/Officierskruis, Onderscheiding (1990)
  • Orde Odrodzenia Polski – Krzyż Komandorski z Gwiazdą, Onderscheiding (1993)
  • Benoeming tot brigadegeneraal (2006)

Externe links[bewerken]