El Al

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
El Al Israel Airlines
Logo
IATA

LY

ICAO

ELY

Roepletters

El Al

Een El Al Boeing 737-800 van El Al
Een El Al Boeing 737-800 van El Al
Opgericht December 1948
Eerste vlucht 1949
Hubs Ben Gurion International Airport
Vloot 44
Bestemmingen 43
Hoofdkantoor Ben Gurion International Airport, Tel Aviv, Israël
Website www.elal.co.il
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

El Al Israel Airlines (Hebreeuws: אל על-Naar boven, Arabisch: إل عال) is de nationale luchtvaartmaatschappij van Israël. Het hoofdkantoor bevindt zich op Ben Gurion International Airport nabij Tel Aviv.

El Al biedt in principe alleen koosjere in-flight maaltijden en vervoert geen passagiers op de Joodse sjabbat (zaterdag) en Joodse religieuze feestdagen.

Geschiedenis[bewerken]

El Al werd opgericht eind 1948, vlak na de oprichting van de staat Israël. El Al was aanvankelijk geheel in handen van de staat, maar vanaf 12 juni 2003 worden er ook aandelen verhandeld op de beurs van Tel Aviv. Sinds 1 januari 2005 is El Al een privébedrijf.

Veiligheid[bewerken]

De luchtvaartmaatschappij staat bekend om haar uitgebreide veiligheidscontroles op passagiers en vliegtuigen. Zo is de incheckbalie op Schiphol helemaal afgeschermd met o.a. glas. Op elke vlucht, zowel binnenlands als internationaal, zijn minstens 4 ex-militairen van het Israëlische defensieleger aanwezig, verspreid op strategische plaatsen, zoals nooduitgangen, of dicht bij cockpitdeuren, om een eventuele kaping te verijdelen. Dit is ook een van de redenen waarom een ticket bij El Al relatief duurder is dan bij concurrerende maatschappijen.

El Al heeft ook bekendgemaakt dat op elk vliegtuig van de maatschappij een raketafweringssysteem is geplaatst, dat grond-luchtraketten van koers kan laten veranderen. Dergelijke systemen kosten zo'n 38 miljoen dollar per stuk.

El Al Cargo[bewerken]

El Al heeft ook een vrachtvervoertak, El Al Cargo. Deze had onder meer een vestiging op de Nederlandse nationale luchthaven Schiphol. El Al maakte op 18 juli 2008 echter bekend haar activiteiten te verplaatsen naar Liège Airport, een grote goederenluchthaven in België. Schiphol zou voor El Al Cargo te duur zijn geworden, onder meer door strenge regelgeving. Schiphol had een maand eerder al, bij het bekend worden van de plannen, onaangenaam verrast gereageerd. In oktober 2008 ging de vrachtdivisie over. Door het ontbreken van contractuele verplichtingen was zo'n snelle verhuizing mogelijk.

Ongevallen en incidenten[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Bijlmerramp voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
  • Een vrachtvliegtuig van de maatschappij stortte in oktober 1992 neer op twee flatgebouwen in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer. Hierbij kwamen 43 personen om het leven, waaronder de 3 bemanningsleden van het toestel en één meereizende passagier.

Bestemmingen[bewerken]

Een Boeing 747 in oud kleurenschema landt op luchthaven Heathrow, Londen
Het oude logo. Merk op dat de tekst in het Hebreeuws van rechts naar links tussen de Latijnse transcriptie staat

El Al voerde in juli 2007 lijnvluchten uit naar volgende bestemmingen.

Europa:

Midden-Oosten en Azië:

Afrika:

Noord-Amerika:

Vloot[bewerken]

De vloot van El Al Israel bestaat op 24 augustus 2017 uit de volgende vliegtuigen:

El Al Vrachtvloot
Vliegtuig Totaal Capaciteit Bestemmingen Opmerkingen
Boeing 747-400F 1 Vrachtvliegtuigen Wereldwijd

Externe link[bewerken]