El Camino Real (Reed)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Historische kaart van de 21 missie-vestigingen van de Franciscanen in Californië in 1821
El Camino Real - A Latin Fantasy
Componist Alfred Reed
Gecomponeerd voor harmonieorkest
Compositiedatum 1984-1985
Première 15 april 1985 in Sarasota (Florida)
Opgedragen aan Col. Ray E. Toler en 581st Air Force Band (AFRES)
Duur ± 11 minuten
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

El Camino Real - A Latin Fantasy [1] is een compositie voor harmonieorkest (symfonisch blaasorkest) van de Amerikaanse componist Alfred Reed.

Geschiedenis[bewerken]

Het werk El Camino Real is een opdracht van de 581st Air Force Band (Band Of The United States Air Force Reserve) (AFRES) en hun dirigent Col. Ray E. Toler. De compositie draagt de ondertitel "A Latin Fantasy". De première werd verzorgd door de opdrachtgevende 581st Air Force Band (Band Of The United States Air Force Reserve) (AFRES) en hun dirigent Col. Ray E. Toler op 15 april 1985 in Sarasota (Florida).

Muziek[bewerken]

El Camino Real (letterlijk: "De Koninklijke (Snel-)Weg") is de Spaanse naam van de 970 km lange historische weg, die de Spaanse missie-vestigingen in Californië meteen verbond. De muziek is gebaseerd op akkoordschema's die de Spaanse flamenco-gitaristen al generatie op generatie gebruiken. Deze akkoordschema's staan voor wat wij zijn gaan beschouwen als typisch Spaans idioom. Samen met de Spaanse volksmelodieën die zij ondersteunen en gekoppeld aan ritme en briljante virtuositeit, vormen zij een combinatie die de meeste mensen als authentiek Spaans betitelen. Het eerste deel is gebaseerd op de dans die bekend is geworden als de Jota, twerwijl het tweede, contrasterende deel, is afgeleid van de Fandango, zij het dat ritme en tempo ingrijpende veranderingen hebben ondergaan. Het hele werk is opgebouwd volgens het klassieke patroon "snel - langzaam - snel". Het slot bestaat uit een fugatische opbouw van de Jota, waarbij de melodieën uit het voorgaande worden gecombineerd. De briljante partituur zit vol maatsoortwisselingen, typisch Spaanse ritmiek en klankkleurcontrasten.

Discografie[bewerken]

Het werk werd op cd opgenomen door de Koninklijke Militaire Kapel onder leiding van Alfred Reed op het merk "KMK/KRO" KMK 006 - Portrait of Alfred Reed in februari 1993 in de Opstandingskerk te Den Haag. Verder werd het op cd opgenomen door het Senzoku Gakuen Symphonic Wind Orchestra onder leiding van Alfred Reed op het label "Klavier Records" - Alfred Reed Live!, Vol 1: Armenian Dances (op 23 juni 1999 in Yokosuka Art Theater, Yokosuka) en Alfred Reed Live, Vol. 6: The Final Recorded Concert (op 10 juli 2004 in de Maeda Hall, Kawasaki). Ook het College of New Jersey Wind Ensemble onder leiding van William H. Silvester heeft dit werk op cd opgenomen op het merk Mark Custom Record mcd3712 - A Tribute to Alfred Reed.

Orkestratie[bewerken]

Media[bewerken]