El Capitolio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
El Capitolio
El Capitolio
Locatie
Locatie Paseo del Prado in Havana, Cuba
Coördinaten 23° 8′ NB, 82° 22′ WL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie zetel van de Cubaanse regering
Start bouw 1 april 1926
Bouw gereed 20 mei 1929
Opening 20 mei 1929
Dimensies
Hoogte tot top 92 meter
Architectuur
Bouwstijl Neoclassicistisch
Verdiepingen 6
Bouwinfo
Architect Raúl Otero, Eugenio Rayneri Piedra
Constructeur Purdy and Henderson, Engineers
Bouwkosten 17 miljoen peso’s
Plattegrond van El Capitolio
2- Entree Portico, 3- Rotonde, 4- Apse, 5- Salon de Marti, 6- Bibliotheek, 7- Comité kamer, 8- Eretrap, 9- Tuin, 10- Salon (pasos perdidos), 12- Secretariaat, 14- Senaat, 15- Cámara, 16- Galerij.
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

EL Capitolio (ook wel Capitolio Nacional genoemd) is een gebouw in de Cubaanse hoofdstad Havana. Het gebouw was tot de Cubaanse Revolutie de zetel van de Cubaanse regering. Na 1959 werd eerst het het ministerie van Wetenschap, Technologie en Milieu en vervolgens de Cubaanse academie van wetenschappen in het gebouw gevestigd. In 2010 werd een grondige renovatie aangevat, en sinds 2015 zetelt het bouwwerk terug als zetel voor de Asamblea Nacional del Poder Popular, de Cubaanse Nationale Assemblee van de Volksmacht. Sinds 2018 is het bouwwerk terug toegankelijk voor bezoekers.

Het gebouw werd ontworpen door de architecten Raúl Otero en Eugenio Raynieri. Het ontwerp was duidelijk geïnspireerd op het Amerikaanse Capitool, dat eveneens in de neoclassicistische stijl is gebouwd. De bouw van El Capitolio begon op 1 april 1926 en op 20 mei 1929 werd het gebouw opgeleverd. De bouw stond onder toezicht van de Amerikaanse bedrijf Purdy and Henderson. In 1959, na de revolutie verloor het de functie van regeringsgebouw.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie El Capitolio, La Habana van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.