Condor (Walibi Holland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf El Condor)
Ga naar: navigatie, zoeken
Condor
El condor Walibi Wolrd.JPG
Algemene informatie
Locatie Vlag van Nederland Walibi Holland, Biddinghuizen
Type Omgekeerde stalen achtbaan
Model Suspended Looping Coaster (prototype)
Bouwer(s) Vekoma
Opdrachtgever Eddy Meeùs, Walibi Group
Status Geopend
Opening Mei 1994
Vorige locaties en/of namen
El Condor (1994-2013)
Eigenschappen
Topsnelheid 80 km/u
Baanlengte 662 m
Baanhoogte 32 m [bron?]
Maximale g-kracht 4,5 g
Inversies 5
Ritduur 2 min 2 sec
Treinen 2
Capaciteit 16 personen per trein
900 personen per uur
Veiligheid
Minimale lengte 140 cm
Maximale lengte 200 cm
Veiligheidsbeugel Schouderbeugel
Wachtrij
Snelpas Aanwezig
Voorshow Niet aanwezig
Website
Condor op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Attracties in Mexico

Condor · El Rio Grande · Los Sombreros · Mini taxi's · Tequilla's Taxi's

Condor (voorheen El Condor) is een omgekeerde achtbaan in het Nederlandse attractiepark Walibi Holland in Biddinghuizen.

Algemene informatie[bewerken]

De baan werd in 1994 door Vekoma gebouwd, dat was vlak na de overname van de Flevohof door de Walibi-groep. Condor was de eerste achtbaan op het Europese vasteland waar de stoeltjes onder de rails hangen en de eerste ter wereld waarbij twee stoeltjes naast elkaar zitten in plaats van vier. Deze achtbaan was de eerste van twee prototypes. Condor is een Suspended Looping Coaster, van welk type inmiddels ook vele versies zijn te vinden in andere parken, waaronder Vampire in Walibi Belgium en MP-Express in Movie Park Germany. In 2011 is de baan opnieuw uitgelijnd om de rit soepeler te laten verlopen. In het najaar van 2013 werd de rail van de achtbaan opnieuw geschilderd. De ondersteuningspalen van de baan bleven groen, maar de rails veranderden van wit naar oranje. De officiële naam werd toen ook gewijzigd naar Condor, maar bij de ingang van de attractie prijkt anno 2016 nog steeds "El Condor" op de gevel. In februari en maart 2017 werden de ondersteuningspalen ook opnieuw geverfd, maar deze behielden hun kleur.

Rit[bewerken]

Condor is een omgekeerde achtbaan en dus bevindt de achtbaantrein zich aan de onderkant van de baan. Het hoogste punt van de rit ligt op 32 meter hoogte en Condor heeft een topsnelheid van 80 km/h. Bezoekers van de achtbaan gaan vijf keer over de kop, driemaal verticaal en tweemaal horizontaal.

Treinen[bewerken]

Er waren vroeger drie achtbaantreinen, en alle drie zijn ze tot 2002 gebruikt. Blauw en rood waren de belangrijkste treinen, geel was reserve. Omdat drie treinen gebruiken slechts 120 mensen per uur extra capaciteit leverde werd er nooit met drie treinen tegelijk gereden. Tevens werd het elektrisch systeem er erg door belast en schoten sommige secties regelmatig in storing.[bron?] De gele trein is na 2002 gesloopt om onderdelen in de andere treinen te kunnen gebruiken.

Incidenten[bewerken]

  • 20 augustus 2011 - In verband met een motorisch probleem bleef een trein 40 minuten op de optakeling hangen. De bezoekers werden uit de trein gehaald en de baan werd een aantal dagen gesloten.

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]