Condor (Walibi Holland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf El Condor)
Ga naar: navigatie, zoeken
Condor
El condor Walibi Wolrd.JPG
Algemene informatie
Locatie Walibi Holland, Vlag van Nederland
Type Omgekeerde achtbaan
Bouwer(s) Vekoma
Opdrachtgever Walibi Flevo
Status Geopend
Opening 1994
Vorige locaties en/of namen
El Condor (1994-2013)
Eigenschappen
Topsnelheid 80 km/u
Baanlengte 662 m
Baanhoogte 31 m
Maximale g-kracht 4.5
Inversies 5
Ritduur 2 min 2 sec
Treinen 2
Capaciteit 900 personen per uur
Veiligheid
Minimale lengte 140 cm
Maximale lengte 200 cm
Website
Condor op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Attracties in Mexico

Condor · El Rio Grande · Los Sombreros · Mini taxi's · Tequilla's Taxi's

Condor (voorheen El Condor) is een omgekeerde achtbaan in het Nederlandse attractiepark Walibi Holland in Biddinghuizen.

Algemene informatie[bewerken]

De baan werd in 1994 door Vekoma gebouwd, dat was vlak na de overname van de Flevohof door de Walibi-groep. Condor was de eerste achtbaan op het Europese vasteland waar de stoeltjes onder de rails hangen en de eerste ter wereld waarbij twee stoeltjes naast elkaar zitten in plaats van vier. Deze achtbaan was de eerste van twee prototypes. Condor is een Suspended Looping Coaster, van welk type inmiddels ook vele versies zijn te vinden in andere parken, waaronder Vampire in Walibi Belgium en MP-Express in Movie Park Germany. In 2011 is de baan opnieuw uitgelijnd om de rit soepeler te laten verlopen. In het najaar van 2013 werd de achtbaan opnieuw geschilderd. De pijlers bleven groen, maar de baan veranderde van wit naar oranje.

Rit[bewerken]

Bij Condor bevindt de achtbaantrein zich aan de onderkant van de baan. Het hoogste punt van de rit ligt op 32 meter hoogte en Condor heeft een topsnelheid van 80 km/h. Bezoekers van de achtbaan gaan vijf keer over de kop, driemaal verticaal en tweemaal horizontaal.

Treinen[bewerken]

Er waren drie achtbaantreinen, en alle drie zijn ze tot 2002 gebruikt. Blauw en rood waren de belangrijkste treinen, geel was reserve. Omdat drie treinen gebruiken slechts 120 mensen per uur extra capaciteit leverde werd er nooit met drie treinen gereden. Tevens werd het elektrisch systeem er erg door belast en schoten sommige secties regelmatig in storing.[bron?] De gele trein is na 2002 gesloopt om onderdelen in de andere treinen te kunnen gebruiken.

Incidenten[bewerken]

  • 20 augustus 2011, in verband met een motorisch probleem bleef een trein 40 minuten op de optakeling hangen. De bezoekers werden uit de trein gehaald en de baan werd een aantal dagen gesloten.

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]