El Panecillo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
El Panecillo
de heuvel gezien vanaf het historisch centrum van Quito
de heuvel gezien vanaf het historisch centrum van Quito
Hoogte 200 m
Coördinaten 0° 13′ ZB, 78° 31′ WL
El Panecillo
El Panecillo
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
De maagd van Quito

El Panecillo (Spaans: panecillo; een klein broodje) is een 200 meter hoge heuvel in Quito, de hoofdstad van Ecuador.

De heuvel ligt op 3.016 meter boven de zeespiegel en is van vulkanische oorsprong. De naam die de oorspronkelijk bewoners gebruikten was Yavirac. Volgens Juan de Velasco, een jezuïet historicus, was er op de top een tempel waar de indianen de zon aanbaden. Deze tempel zou verwoest zijn door de Spaanse conquistadores. De weg die omhoog leidt naar top van de El Panecillo heet Melchor Aymerich.

De maagd van Quito[bewerken]

In 1976 ontwierp de Spaanse kunstenaar Agustín de la Herran Matorras, in opdracht van de religieuze orde der Oblaten, een 45-meter hoog aluminium monument van een Madonna. Het beeld is op de top van Panecillo gemonteerd op een hoog voetstuk. Het is gemaakt van zevenduizend stukjes aluminium. Het monument werd ingehuldigd op 28 maart 1976, door de 11e aartsbisschop van Quito, Pablo Muñoz Vega.

De maagd staat op een bol en boven op een slang wat vaker voorkomt bij madonna's in de klassieke iconografie. Minder traditioneel zijn de vleugels. Mogelijk is zij de enige madonna in de wereld met vleugels als een engel. Het monument is geïnspireerd door het kunstwerk van Bernardo de Legarda met de naam "Virgen de Quito" (Quito's Madonna). Deze, uit 1734 stammende madonna, siert het hoofdaltaar van de kerk van St. Franciscus.

Olla de El Panecillo[bewerken]

Een paar meter noordelijk van het madonna-monument, is een ingang naar een grote cisterne, de zogenaamde Olla del Panecillo, waarvan de legende zegt dat deze cisterne oorspronkelijk door de Inca is gegraven; recent onderzoek leert echter dat de cisterne gedateerd is van na de komst van de Spanjaarden.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]