Elden (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Elden
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Elden Wapen van Elden
(Details) (Details)
Elden (Nederland)
Elden (Nederland)
Situering
Provincie Gelderland
Gemeente Arnhem
Coördinaten 51° 57′ NB, 5° 53′ OL
Algemeen
Oppervlakte 1.97 km²
Inwoners (2016) 2.301
Overig
Postcode 6842 (Arnhem)
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Elden was een dorp in de Betuwe dat sinds 1966 deel uitmaakt van de gemeente Arnhem, provincie Gelderland. Na de bouw en groei van de omliggende wijken is Elden een wijk van Arnhem geworden. De oude dorpskern en de bijzondere ligging zijn echter gehandhaafd. Elden ligt ingesloten tussen de wijken De Laar, Elderveld, het bedrijventerrein Overmaat en GelreDome.

Geschiedenis[bewerken]

Elden werd voor het eerst als Elti genoemd in 855 als bezit van klooster Werden bij Essen. Vermoedelijk werd de Eldense polder al eerder bewoond en gebruikt. In de Bronstijd liep de handelsroute tussen Engeland/Ierland en Oost-Europa waarschijnlijk door dit gebied. Ook is bekend dat de Romeinen een Castra hadden in Meinerswijk: Castra Herculis.

Tussen 1316 en 1322 kreeg de plaatselijke kapel de status van kerk, waarmee Elden een zelfstandige parochie werd. Het kerkgebouw werd daarna vergroot met een gotisch koor. De eerste bekende Eldense bebouwing is de Bonifatiuskerk die nog steeds deel uitmaakt van het oude dorpsgezicht.De beschrijving van dit gebouw is aangetroffen in een oorkonde uit 1491. Na de Middeleeuwen stagneerde de groei van de plaats.

In de Napoleontische tijd werd Elden ingedeeld bij Huissen. Op 17 december 1813 werd Elden losgemaakt van Huissen en een zelfstandige gemeente. Al snel ging Elden op 1 januari 1818 op in de gemeente Elst om vervolgens in 1966 door de gemeente Arnhem geannexeerd te worden. In het gebied van de voormalige dorpspolder Elden zijn de Arnhemse wijken Appelgaard, De Laar, Elderveld en Rijkerswoerd gebouwd.

De 50 kilometer route op de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse loopt door Elden en het dorp is bekend om zijn eigen pruimensoort; de Eldense Blauwe.

Ten zuiden van het dorp, ligt het kantorenpark De Gelderse Poort.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Bekende Eldenaren[bewerken]

Verenigingen in het dorp[bewerken]

  • Carnavalsvereniging De Meulewiekers Elden
  • Dorpsvereniging Elden
  • Hengelsportvereniging Elden (HSV Elden)
  • Historische Kring Elden (HKE)
  • Muziekvereniging Crescendo
  • Tennisvereniging Elden (TV Elden)
  • Voetbalvereniging Eldenia
  • Volkstuinvereniging "Elden"
  • Wielerclub "Niet te hert" Elden

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Beluister

(info)