Electrolux (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Electrolux
Logo
Hoofdkantoor in Stockholm
Beurs OMX: ELUX A
OMX: ELUX B
Oprichting 1919
Sleutelfiguren Jonas Samuelson (president/CEO)
Land Vlag van Zweden Zweden
Hoofdkantoor Stockholm, Vlag van Zweden Zweden
Werknemers 47.543 (2020) Bewerken op Wikidata
Producten Huishoudelijke apparaten
Industrie consumptiegoed, werktuigbouwkunde, elektrotechnische industrie
Omzet/jaar SEK 123,51 miljard (2015)
Winst/jaar SEK 1,56 miljard (2015)
Website Electrolux
Portaal  Portaalicoon   Economie
Electrolux-stofzuiger Model V (1921-1928)

Electrolux AB is een Zweeds bedrijf en 's werelds grootste producent van huishoudelijke apparatuur. Producten worden verkocht onder diverse merknamen, waaronder de eigen naam Electrolux, AEG en Zanussi.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Electrolux is in 1919 ontstaan na de fusie van Elektromekaniska met Lux tot Elektrolux (in 1957 werd de naam gewijzigd in Electrolux). In de jaren zestig raakte Electrolux in het slop. De nieuwe bestuursvoorzitter Hans Werthén was van mening dat Electrolux te klein was vergeleken met de concurrentie in het buitenland en dat het bedrijf daarom flink zou moeten groeien. In de jaren zeventig en tachtig nam Electrolux dan ook vele fabrikanten over. In 1982 werd het verlieslijdende Italiaanse witgoedbedrijf Zanussi overgenomen. Hiermee werd Electrolux een grote producent binnen de sector wereldwijd, al werd nog steeds zo'n 65% van de omzet in Europa behaald. In 1994 werd de huishouddivisie van AEG overgenomen.

In september 2014 maakte Electrolux bekend de divisie voor huishoudelijke apparaten van General Electric (GE) te willen kopen voor ruim 2,5 miljard euro.[1] Door de aankoop zou Electrolux zijn positie op de Noord-Amerikaanse markt versterken. In december 2015 werd de transactie afgeblazen vanwege weerstand van toezichthouders.[2] Volgens de Amerikaanse autoriteiten zou de overname leiden tot minder concurrentie op de markt voor huishoudelijke apparatuur zo als wasmachine"s van de populaire merken zoals de AEG en Zanussi.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

In 2015 had Electrolux 55.245 mensen in dienst en boekte het een omzet van 123,51 miljard Zweedse kronen. Ruim 60% van de omzet wordt behaald met de verkoop van keukenapparatuur en bijna 20% met de verkoop van wasmachines. Europa en Noord-Amerika zijn de belangrijkste geografische afzetmarkten, elk met een aandeel van 30% in de totale omzet. Latijns-Amerika volgt op een derde plaats met een aandeel van 20% in de totale verkopen.

De grootste aandeelhouder is Investor, het investeringsvehikel van de familie Wallenberg. Investor heeft een belang van 15,5% en een stemrecht van 29,9%.

Enkele Electrolux-merken[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]