Elektor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Elektor (tot oktober 2007 in Nederland uitgegeven onder de titel Elektuur) is een maandblad over elektronica dat wordt uitgegeven door Elektor International Media bv.

Het van oorsprong Nederlandse tijdschrift verschijnt tegenwoordig ook in een Franse, Britse, Amerikaanse, Spaanse, Italiaanse, Finse, Zweedse, Portugese en Braziliaanse editie en wordt in ruim 50 landen uitgegeven. Het verschijnt zes maal per jaar.

Sinds de oprichting in 1961 door Bob W. van der Horst is Elektor een toonaangevend en vooruitstrevend uitgeefhuis met een grote schare trouwe volgers, met name ook in de professionele sector.

In de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw was het tijdschrift een "must" voor de elektronica liefhebber. Het tijdschrift was baanbrekend in synthesizers (Formant), microcomputers (SC/MP, de Junior computer, 8052 Basic board, etc.), versterkers en luidspreker ontwerpen. Er verschenen ook vele speciale uitgaves (bv. de "Luidspreker special") over deze onderwerpen. Van een aantal ontwerpen zijn nog steeds speciale sites op het internet te vinden. De Elektuur was innovatief (al was dat woord nog niet in de mode) en eigenwijs.

Het blad gaf ook vaak print (PCB) ontwerpen. Vaak kant en klaar te koop, maar menig armlastig student heeft tot de jaren 80 deze proberen te reproduceren met fotokopieën en zuurbaden.

Beroemd was de (nog steeds bestaande) vakantie uitgave "de halfgeleidergids" met vaak meer dan 100 ontwerpen. Meer berucht was het artikel "het lek van de Elektuur" waar fouten in het de maand daarvoor gepubliceerde ontwerpen werden gecorrigeerd. Menig abonnee wachtte een maandje of twee voordat hij (zelden een zij) aan het project begon.

De Elektuur had ook humor. De halfgeleidergids bevatte vaak een onzin ontwerp en sommige series werden met stripjes van ironisch commentaar voorzien. Vaak waren ook in de tekst of naam van het project (de "Stentor" versterker) grappige opmerkingen opgenomen.

Eind jaren '80, midden jaren '90 veranderde de elektronica industrie en dus ook de Elektuur. Door de komst van vele componenten (met name IC's) die specifiek voor een bepaalde functie ontwikkeld waren werden de ontwerpen minder speciaal. De Elektuur werd meer een gids over toepassingen en specifieke aanpassingen dan publicist van oorspronkelijke ontwerpen.

Tegenwoordig staat de Elektor midden in de moderne elektronica waar standaard platformen zoals de Raspberry Pi gebruikt worden voor specifieke ontwerpen en waar software een belangrijke component is.


Externe link[bewerken]