Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland
Logo
Aandeelhouder DELTA 70%, ERH 30%
Oprichting 1987
Hoofdkantoor Zeeland
Werknemers 450
Sector elektriciteit
Website www.epz.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ) is een Nederlandse elektriciteitsproducent. De aandelen van EPZ zijn voor 70% in handen van energiemaatschappij DELTA. De andere 30% zijn in handen van Energy Resources Holding.

Energiebronnen[bewerken | bron bewerken]

EPZ is eigenaar van de kerncentrale Borssele. Naast de kerncentrale is EPZ ook eigenaar van zeven windturbines die gezamenlijk 17 megawatt opwekken. Daarnaast is zij eigenaar van kolencentrale Borssele met een vermogen van 485 Megawatt.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Op grond van de Elektriciteitswet 1989 diende een productiebedrijf een minimumcapaciteit van 2500 MW te hebben. Dit leidde tot de bundeling van de elektriciteitsproductie in Nederland en zo ontstonden eind jaren tachtig vier grote elektriciteitsproducenten: UNA, EZH, EPON en EPZ. De laatste ontstond in 1987 door de bundeling van de elektriciteitsproductie van de Noord-Brabantse PNEM en de Limburgse PLEM. Beide provinciale elektriciteitsbedrijven waren voor 50% aandeelhouder van EPZ. In 1990 sloot de Zeeuwse PZEM zich bij EPZ aan en kreeg - net als PNEM en PLEM - 33,3% van de aandelen EPZ in handen.

EPZ werd in 2000 gereorganiseerd. Borssele werd de enige productielocatie binnen EPZ, maar DELTA (als opvolger van PZEM) heeft vanaf dan niet 33,3%, maar 50% van de aandelen EPZ in handen gekregen. Essent (de opvolger van PNEM en PLEM) houdt dan nog slechts 50% (in plaats van 66,7%) in EPZ, maar kreeg wel alle andere EPZ-centrales volledig in haar bezit.

Bij de verkoop van Essent aan RWE in 2009 zijn de aandelen in EPZ niet naar RWE overgaan, omdat de statuten dat niet toestonden en DELTA niet akkoord is gegaan met splitsing van het juridisch en het economisch eigendom.[1] Hieromtrent loopt nog een rechtszaak, waardoor mogelijk de aandelen in de toekomst alsnog overgaan naar RWE.[2]

Op 17 mei 2011 werd bekend dat RWE genoegen neemt met een minderheidsbelang van 30% in EPZ. Als tegenprestatie mag het nu meedoen aan de ontwikkeling van Borssele 2[3][4]. RWE heeft op deze manier nu een voet aan de grond gekregen op het gebied van nucleaire energieopwekking in Nederland.

Referenties[bewerken | bron bewerken]