Elektriciteitscentrale Gelderland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elektriciteitscentrale Gelderland
Elektriciteitscentrale Gelderland (Nederland (hoofdbetekenis))
Elektriciteitscentrale Gelderland
Land Vlag van Nederland Nederland
Locatie Nijmegen
Coördinaten 51° 51′ NB, 5° 50′ OL
Type STEG
Primaire brandstof steenkool
Secundaire brandstof biomassa
Eigendom Engie
Inbedrijfsname 1981
Stillegging 2015
Afbraak 2017-2019
Elektriciteitscentrale Gelderland te Nijmegen
Elektriciteitscentrale Gelderland te Nijmegen

De Elektriciteitscentrale Gelderland was een kolen-/biomassa-gestookte elektriciteitscentrale in de Nederlandse stad Nijmegen. De centrale is eigendom van de Franse multinational Engie, voor 2012 Electrabel.[1] Het productievermogen bedraagt 585 MW. Het bedrijf staat sinds 1936 aan de monding van het Maas-Waalkanaal; de centrale in de huidige vorm is geopend in 1981. In de nacht van zondag 20 op maandag 21 december 2015 is de Elektriciteitscentrale Gelderland buiten bedrijf gesteld.[2] In december 2017 werd begonnen met de sloop van de centrale die tot in 2019 zal duren.

Elektriciteitscentrale Gelderland gezien vanuit Weurt

Milieu-innovaties[bewerken]

De centrale was de eerste centrale in Nederland met een rookgasontzwavelingsinstallatie. Deze installatie zorgt voor een reductie van de uitstoot van zwavel van 85 à 90 procent. Sinds 1989 is een zogenaamde LowNOx-branderinstallatie in gebruik om de vorming van stikstofoxiden met ongeveer 50 procent te reduceren.

In 1994 is tevens een zogenaamde DeNox-installatie opgeleverd. Hierin wordt met behulp van een katalysator nog eens 80 procent van de stikstofoxiden afgevangen. Grote "stofvangers", elektrostatische filters, halen daarnaast ongeveer 99,9% van de vliegasdeeltjes uit de rookgassen voordat deze via de schoorsteen de centrale verlaten.

CO2 en elektriciteit[bewerken]

Kunst op de schoorsteen

De gerapporteerde CO2-productie per eenheid elektriciteitsproductie (de CO2-intensiteit) hoort bij de hoogste van Nederland.[3] Dit komt doordat de centrale gestookt wordt op kolen en door de uitgebreide milieu-voorzieningen. De centrale wordt ook bijgestookt met biomassa; het is gebruikelijk de CO2 die hiervan afkomstig is niet mee te rekenen. Onbekend is of de centrale geschikt is te maken voor CO2-afvang en -opslag

Kunst op schoorsteen[bewerken]

In 2006 zijn op de schoorsteen schilderingen aangebracht door de Nijmeegse kunstenares Corrie Kuijs. Het betreft vijf symbolen ('Ketelinstallatie', 'Generator', 'DeNox-installatie', 'Varen' en 'Stekker'), die staan voor de opwekking van elektriciteit en voor de schaduwzijde van het energieverbruik, namelijk de uitputting van fossiele brandstoffen zoals aardgas en steenkool.

Explosie[bewerken]

De centrale kort na het klappen van de stoomleiding (links) en enige tijd later (rechts).

Op 8 november 2012 klapte een stoomleiding in de centrale. Er ontsnapte hete stoom onder hoge druk, waardoor in de omgeving een hard geluid te horen was. Door de druk werd een deel van de gevel weggeslagen. De leiding bleek later niet goed gefabriceerd te zijn. Er vielen geen slachtoffers.[4][5]

Zie ook[bewerken]