Elena Paparizou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Elena Paparizou
Elena Paparizou tijdens een concert in Kalamáta
Elena Paparizou tijdens een concert in Kalamáta
Algemene informatie
Volledige naam Elena Paparizou
Bijnaam Helena
Geboren Vlag van Zweden Borås, Zweden
Werk
Jaren actief 1999-heden
Genre(s) pop, Grieks, Dance
Label(s) SONY Music Greece
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Elena Paparizou (Grieks: Έλενα Παπαρίζου) (Borås, 31 januari 1982), internationaal bekend als Helena Paparizou, is een Zweeds-Griekse popzangeres. Ze kreeg internationale bekendheid met haar overwinning op het Eurovisiesongfestival van 2005 met My Number One.

In 2007 won Paparizou een European Border Breakers Award. De European Border Breakers Awards zijn prijzen die jaarlijks worden uitgereikt aan tien jonge veelbelovende Europese artiesten die het jaar ervoor succesvol buiten de eigen landsgrenzen debuteerden.

Biografie[bewerken]

De ouders van Paparizou zijn van Griekse afkomst, zelf is zij geboren en opgegroeid in Zweden maar ze beschouwt zichzelf als een Griekse. De officiële schrijfwijze van haar voornaam is Elena, maar sinds haar deelname aan het Eurovisiesongfestival gebruikt ze Helena als artiestennaam.

Antique[bewerken]

Elena was voor het eerst op het podium te zien op haar elfde levensjaar. Zij zong toen Moro Mou van Christos Dantis.

Op 29 oktober 1998 kwamen 13 vrienden van Elena om bij een brand in een Gotenburgse disco. Hierna besloot ze te stoppen met zingen en ging ze kunst studeren. In 1999 werd ze door haar familie aangemoedigd door te gaan met zingen en een demo van Opa Opa op te nemen. Elena vond de songtekst nogal mannelijk en vroeg daarom Nikos Panagiotidis om mee te zingen. Het werd een succes en even later ontstond de groep Antique. Singles zoals Dinata Dinata, Follow Me en Moro Mou werden een groot succes. Antique stopte in 2003 en Elena ging door als solozangeres.

Eurovisiesongfestival[bewerken]

In 2001 vertegenwoordigde ze Griekenland op het songfestival als lid van de band Antique met het liedje Die for you. De band kreeg van ieder land punten en eindigde op de derde plaats.

Vier jaar later werd ze rechtstreeks aangeduid om solo het land te vertegenwoordigen. In een mini-preselectie stelde ze drie liedjes voor: My number one, OK en Let's get wild. Er was ook een vierde lied voorgesteld: The light in our soul. Dit werd echter gediskwalificeerd omdat het al eerder in Duitsland was uitgekomen. Het lied My number one werd verkozen. Paparizou was een van de favorieten van het 50e Eurovisiesongfestival 2005 in Kiev. In het begin van de puntentelling leek er niet veel meer in te zitten dan een plaats in de top-10, maar met de 12 punten van België keerde het tij en langzaam baande ze zich een weg naar de top en haalde zo de eerste Griekse zege binnen.

Yparxei Logos & The Game of Love[bewerken]

Na haar overwinning op het Eurovisiesongfestival van 2005 besloot zij verder te gaan met albums te schrijven en op te treden. Yparxei Logos was haar tweede album. Het werd in 2006 uitgegeven en was ook een groot succes. Alleen in Cyprus al werden 40.000 exemplaren verkocht. Na Vervolgens verscheen het album The Game of Love met daarop de nummers Mambo, Teardrops en Gigolo.

Vrisko to logo na zo[bewerken]

Op 12 juni 2008 presenteerde Elena Paparizou haar nieuwe album Vrisko to logo na zo. Ook hiermee won zij vele verschillende prijzen, zoals Vrouwelijke Artiest van het Jaar, Video van het Jaar etc. Het album werd al goud in de eerste week.

Na Vrisko to logo na zo nam Paparizou nog de Tha mai allios op. Zij won hiermee de MTV Europe Award voor de beste Griekse Act.

Giro Apo T'Oneiro[bewerken]

De nieuwe cd van Elena is genaamd Γιρο απο τ'ονειρο. De cd is al uitgebracht in Griekenland en Cyprus. De download van deze cd is al op iTunes aanwezig. De oorspronkelijke release in Nederland stond op 12 april gepland.

Discografie[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
My number one 18-06-2005 tip 11
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
My number one 2005 10 14
Mambo 2006 03-06-2006 18 16
  • 1e cd: Anapantites Klisis ("Unanswered calls", mini-cd)
  • 2e cd: Protereiotita ("Priorities")
  • 3e cd: Protereiotita (Euro Edition, dubbel-cd)
  • 4e cd: Yparxei Logos (dubbel-cd)
  • 5e cd: The Game of Love
  • 6e cd: Vrisko to logo na zo
  • 7e cd: Giro Apo T'Oneiro

Ook brengt Paparizou regelmatig tussentijdse singles uit die nog niet op albums zijn verschenen. In 2009 was dat Tha Mai Allios. Deze single is ook gemaakt om het frisdrankmerk IVI bekendheid te geven.