Eleutherodactylus cystignathoides

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eleutherodactylus cystignathoides
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2004)
Eleutherodactylus cystignathoides.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Amfibia (Amfibieën)
Orde: Anura (Kikkers)
Familie: Eleutherodactylidae
Onderfamilie: Eleutherodactylinae
Geslacht: Eleutherodactylus
Soort
Eleutherodactylus cystignathoides
(Cope, 1877)
Afbeeldingen Eleutherodactylus cystignathoides op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Eleutherodactylus cystignathoides op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Eleutherodactylus cystignathoides (geen Nederlandse naam, maar in het Engels Rio Grande chirping frog of soms Texas chirping frog genoemd) is een kikker uit het geslacht Eleutherodactylus die voorkomt in het uiterste zuiden van Texas en het oosten van Mexico. Lange tijd behoorde de soort tot het geslacht Syrrhophus.[2]

De kikker bereikt een lichaamslengte van 1,5 tot 2,5 centimeter. De kleur is variabel, op de bovenzijde is een vage, donkere vlektekening aanwezig.[3]

Ondersoort[bewerken]

Een ondersoort (E. c. campi) is sinds enkele jaren onderwerp van onderzoek aan de Universiteit van Houston. Deze komt voor in de gebieden rond Houston, is daar in 1984 per ongeluk geïntroduceerd in een potplant en verspreidt zich nu in de omliggende gebieden. De onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat deze kikkers inmiddels een aparte ondersoort vormen, en misschien zelfs een aparte soort zijn gaan vormen. In elk geval verschilt het kwaakgeluid van deze ondersoort van de originele populatie. En omdat seksuele partners elkaar vinden op basis van het geluid, zal deze ondersoort mogelijk leden van de originele populatie niet meer als soortgenoten herkennen.

Ontwikkeling[bewerken]

De kikker zet zijn eieren niet af in oppervlaktewater, zoals de meeste andere amfibieën, maar in de grond, waar ze na een week of drie uitkomen.

Net als de verwante soort Eleutherodactylus planirostris slaat E. cystignathoides in de ontwikkeling het zichtbare aquatiele larvale stadium over: de jonge kikkers komen als staartloze kikkers uit het ei. E. cystignathoides is de enige soort in een gematigd klimaat die dit verschijnsel vertoont. De larven ontwikkelen zich volledig in het ei en ook een staart wordt aangelegd, maar deze is reeds verdwenen voordat het ei uitkomt.

Onderzoekers van de Universiteit van Houston gaan ervan uit dat het overslaan van het larvale stadium veroorzaakt wordt door één enkel gen wat de hoeveel thyroxine receptors aanstuurt. Bijvoorbeeld de axolotl (Ambystoma mexicanum), een salamander die zijn hele leven de larvale kenmerken blijft behouden (neotenie) heeft een tekort aan thyroxine receptoren. In dit geval moet de veronderstelling echter nog bevestigd worden door nader onderzoek.

Externe links[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]