Elfen Lied

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Elfen Lied
エルフェンリート
(Erufen Rīto)
Doelgroep Seinen
Genre Drama, Horror, Psychological
Manga
Mangaka Lynn Okamoto
Uitgever Vlag van Japan Shueisha
Publicatie in Weekly Young Jump
Originele publicatie juni 2002november 2005
Delen 12
Tv-anime
Regie Mamoru Kanbe
Studio ARMS
Netwerk Vlag van Japan AT-X
Andere netwerken Vlag van Verenigde StatenVlag van Canada Anime Network
Originele uitzending 25 juli 200417 oktober 2004
Afleveringen 13 en een toevoeging (10.5)

Elfen Lied (エルフェンリート, Erufen Rīto) is een 13-delige Anime-serie op basis van de 12-delige manga van auteur Lynn Okamoto.

Het verhaal draait om de interactie, de visie, emoties en discriminatie tussen de mens en een mutantenras genaamd diclonius. Deze laatste lijkt in het algemeen op een mens, maar is herkenbaar aan twee hoorns als kattenoren en zogenaamde "vectoren": onzichtbare handen die zich met grote snelheid door de lucht en objecten kunnen bewegen. De serie wordt gekenmerkt door naaktheid en zeer gewelddadige scènes, waarbij regelmatig personen worden omgebracht door onthoofding of soortgelijk fysiek geweld.

Verhaal[bewerken]

Een 18-jarige diclonius genaamd Lucy ziet kans om uit een strengbewaakte instelling te ontsnappen en maakt daarbij een groot aantal slachtoffers. Tijdens haar vlucht raakt ze echter gewond door een kaliber .50 patroon van een sluipschutter en valt in zee. De volgende dag treffen twee studenten haar op het strand aan en merken dat Lucy de geestelijke vermogens van een 5-jarige heeft en dat ze niets anders kan zeggen dan "Nyu". Als gevolg noemen de studenten haar Nyu en nemen haar mee naar huis. De serie concentreert zich daarna op de verhouding tussen de diclonius en de studenten, waarbij het verleden een belangrijke rol blijkt te spelen naarmate de serie vordert. Ondertussen wordt er jacht gemaakt op Lucy om de mensheid te beschermen tegen het onheil dat de diclonii kunnen brengen.

Personages[bewerken]

Lucy
Een 18-jarige diclonius, en het hoofdpersonage van Elfen Lied. Ze haat mensen sinds pestkoppen ooit haar hondje hebben vermoord. Ze heeft geen moeite met doden en gedraagt zich sadistisch. Desondanks doet ze Kouta nooit kwaad. Dit is omdat hij de eerste persoon is die haar niet pest vanwege het feit dat ze "hoorns" heeft. Als zij de vader en het zusje van Kouta vermoord is de enige reden dat zij hem laat leven omdat hij haar eerste vriend was.
Nyuu
De gespleten persoonlijkheid van Lucy, die is ontstaan nadat een kaliber .50 kogel haar hoofd verwondde tijdens haar ontsnapping. Nyu heeft een kinderlijke persoonlijkheid, is ongevaarlijk en weet niet dat ze een diclonius is. Aanvankelijk kan ze alleen "nyuu" zeggen (vandaar haar naam), maar later leert ze wat meer woorden. Door klappen op haar hoofd of dramatische acties verandert ze in haar andere zelf (Lucy). Als Lucy aardig behandeld wordt of een shock krijgt verandert ze weer terug in Nyuu.
Kouta
Een jongen van 19 jaar. Hij woont in een herberg die van familie is en gaat van daaruit naar de universiteit. Hij heeft verdrongen herinneringen over zijn zusje en vader, die werden vermoord toen hij nog een kind was. Door dit verlies heeft hij een zwak voor meisjes in nood en is zeer beschermend tegenover ze.
Yuka
Zij is de nicht van Kouta. Ze zag hem 8 jaar eerder voor het laatst en hoorde pas later wat met Kouta's familie was gebeurd. Ze is al die tijd al verliefd op Kouta en kan zeer jaloers zijn als er een ander meisje in het spel is.
Kanae
Kanae is het kleine zusje van Kouta, die net als zijn vader werd vermoord door Lucy. Door de schok weet Kouta niet precies meer wat er is gebeurd, maar langzaam maar zeker komt zijn herinnering hierover terug.
Mayu
Een dakloos meisje van 13 jaar (Later in de serie 14). Ze was van huis weggelopen omdat haar stiefvader haar misbruikte. Ze vindt uiteindelijk onderdak bij Kouta en Yuka.
Kurama
Een man in de dertig die werkt als chef in de instelling waar Lucy ontsnapte. Hij is de surrogaatvader van Nana en de echte vader van Mariko. Lucy haat hem intens, omdat hij toen ze nog jong was haar enige vriendin niet kon redden.
Bando
Een soldaat van een speciale gevechtseenheid. Hij is meedogenloos en moordlustig, maar voelt zich desondanks verplicht om, als anderen hem een gunst verlenen, hen een wederdienst te bewijzen.
Nana
Een jonge silpelit (een diclonius geboren uit infectie van een mens door een andere diclonius). Haar naam betekent 7, omdat ze nummer zeven is, zoals Mariko nummer 35 is. Ondanks het feit dat ze wreed behandeld is, heeft ze een lief en meegaand karakter. Zij ziet Kurama als haar vader en noemt hem "papa".
Mariko
Ook bekend als nummer 35. Zij is de echte dochter van Kurama en evenals Nana een silpelit (Kurama werd door een andere silpelit geïnfecteerd en werd zodoende een drager van het diclonius virus). Ze is 5 jaar oud en de krachtigste diclonius. Ze is extreem gewelddadig, maar is door ondervoeding genoodzaakt zich in een rolstoel voort te bewegen. Ze blijkt uiteindelijk veel van haar echte vader te houden.
Directeur Kakuzawa
Een man van rond de 70 en de leider van de instelling waar Kurama werkt. Dankzij 2 hoorns die hij onder z'n pruik draagt denkt hij dat hij een verwaterde Diclonius is. In werkelijkheid is hij gewoon een mens met een schedelaandoening.
Professor Kakuzawa
De zoon van directeur Kakuzawa. Net als zijn vader denkt hij dat hij een Diclonius is. Hij geeft les op de universiteit van Kouta en Yuka. Hij wordt door Lucy onthoofd als hij haar "in bewaring" heeft genomen om haar naar zijn broer te brengen, van wie ze de dochter zou zijn (dit is uiteraard een leugen).

Extra informatie[bewerken]

Diclonius
Diclonii (meervoud van Diclonius) zijn mutanten die erg op mensen lijken maar met abnormale paranormale krachten, wat ze gevreesd maakt. Ze zijn te herkennen aan een ongewone haarkleur en 2 hoornvormige uitstulpingen aan het hoofd. Hun paranormale krachten, de vectors, bevatten het virus en is door middel van die vectors overdraagbaar; dit gebeurt door fysiek contact waardoor deze mensen dragers van het virus worden. Het virus hoeft niet doelbewust aangebracht te worden. Het kan ook gebeuren tijdens een aanval waarbij de vectors worden gebruikt en het in de verwondingen achterblijft. De dragers hebben zelf geen voor of nadelen van het virus, dit treedt pas op bij de voortplanting. De man/vrouw die het virus draagt zal het doorgeven aan het nageslacht dat daardoor een diclonius wordt(in dit geval een silpelit).
Silpelit
Silpelits zijn Diclonii, geboren uit normale mensen die geïnfecteerd zijn met het diclonius virus. Deze zijn niet in staat om zich normaal voort te planten. Meestal worden silpelits vlak na de geboorte al gedood, hoewel voor sommige een uitzondering is door omstandigheden/ te late ontdekking of voor experimentele onderzoeken.
Lucy's verleden
Als klein kind werd Lucy vaak gepest vanwege dat ze anders was (haar hoorns). Lucy heeft altijd voor zichzelf op moeten komen en kreeg nooit hulp. Iedereen was bang voor haar vanwege de hoorns en dat ze een "duivelskind" zou zijn. Ze trok zich niets aan van al het pesten. Na enige tijd kregen de pestkoppen door dat ze Lucy niet persoonlijk konden raken, waardoor ze een andere manier zochten. Ze kwamen erachter dat ze voor een puppy zorgde doordat dit was verteld door één van Lucy's eerste vriendinnen en vermoordden haar hond. Vanaf dat moment wist Lucy dat ze alleen zou zijn. Ze vermoordde de jongens en het meisje dat verteld had over de hond en liep weg. Ze begraaft haar hond in de bergen, waar ze voor het eerst Kouta ontmoet. Ze denkt dat hij haar ook afzichtelijk vindt vanwege haar hoorns, maar komt er kort daarna achter dat hij haar wel mag. Lucy wordt verliefd op Kouta, maar ze durft niet te zeggen wat ze echt voelt. Op de laatste avond voor Kouta zijn vertrek hebben ze het over het festival van de volgende avond, waarna Kouta met de nachttrein zal vertrekken. Lucy wil graag met Kouta er naar toe, maar hij heeft al met Yuka afgesproken erheen te gaan. Omdat hij Lucy niet wil kwetsen zegt hij dat hij met zijn neef gaat, helaas ziet Lucy op het festival dat hij tegen haar gelogen heeft en denkt dat hij haar al die tijd voor de gek heeft gehouden. Vanaf dat moment zweert ze dat ze wraak zal nemen op alle mensen. Ze gaat naar het station vanwaar Kouta met zijn familie zal vertrekken en gaat daar op de trein. Daar vermoordt ze eerst Kanae en daarna zijn vader. Ze laat Kouta leven met als reden dat ze vrienden waren. Ze was van plan om Yuka eveneens te vermoorden, maar werd tegengehouden door Kouta op een zodanige manier dat ze voor het eerst spijt kreeg van wat ze had aangericht. Omdat ze haar daden nooit meer ongedaan kon maken kreeg ze een enorm schuldgevoel en zou dit gevoel nooit meer kwijt raken.
Yuka's verleden
Yuka en Kouta zijn familie van elkaar (neef en nicht) maar vanaf dat ze jong waren heeft Yuka al een zwak voor Kouta. Als ze jong zijn logeren Kouta, zijn vader en zijn zusje bij hen. Yuka is verliefd op Kouta, maar durft dit niet eerlijk te zeggen. Als Kouta en familie vertrekken met de trein naar huis vraagt Yuka aan Kouta of ze hem volgend jaar weer zou zien. Kouta belooft haar dat hij zal komen en zij dat ze op hem zal wachten. Het volgende jaar zal Kouta helaas niet terugkomen. Yuka krijgt pas veel later te horen dat Kouta's vader en zusje zijn vermoord en dat hij in shock in het ziekenhuis ligt. Pas acht jaar na hun afscheid zien ze elkaar weer. Yuka is dan nog steeds verliefd op Kouta.
Kouta's verleden
Kouta, Yuka en Lucy hebben samen een gedeeld verleden, hoewel Kouta alles over Lucy is vergeten. Later in de serie komt dit weer terug, en daarbij ook zijn herinneringen van de moorden die Lucy op zijn zus en vader heeft gepleegd. Hij wil haar hiervoor vergeven, hoewel het moeilijk voor hem is. Lucy begrijpt dit niet en wil eigenlijk voor de waarheid vluchten. Ze laat zich op het einde insluiten door de speciale gevechtseenheden en zich beschieten. Je ziet haar laatste, nog overgebleven hoorn, in de lucht vliegen, die er dus afgeschoten is. Dit zou betekenen dat ze geen Diclonius meer is, en voor altijd haar vectoren kwijt is.
Nana's verleden
Vanaf dat Nana kind was is ze in het laboratorium gebruikt voor proeven op Diclonii. De enige met wie ze eigenlijk echt contact had was Kurama, die zij beschouwde als haar vader. Pas als ze ouder is en op jacht is naar Lucy, vertelt Kurama haar dat zij zijn dochter niet is. Hij laat nog niet weten wie zijn dochter werkelijk is, daar komt zij achter bij de ontmoeting met Mariko en wordt ze in de steek gelaten door Kurama. De enige reden dat ze de proeven die op haar gedaan zijn heeft vol kunnen houden was door de geestelijke steun, anders zou ze het allang opgegeven hebben.