Elfstedenmonument

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elfstedenmonument
Tegels van dichtbij

Het Elfstedenmonument is een kunstwerk (fotomozaïek) onder de naam It Sil Heve (Fries) van de beeldend kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart. Het monument is aangebracht op de Canterlandse brug over de Murk in de provincie Friesland

Dit is de laatste brug in de Elfstedentocht, op het traject tussen Oudkerk en de finish in Leeuwarden. Het Elfstedenmonument is gelegen nabij het dorpje Giekerk op de grens van de gemeenten Tietjerksteradeel en Leeuwarden. De brug is in de periode 2001-2008 voorzien van duizenden blauw geglazuurde tegeltjes van Makkumer Aardewerk met daarop de afbeelding, naam en jaartal van deelnemers aan de tocht. Er zijn nu ruim 7000 elfstedenrijders afgebeeld op het monument. Van grotere afstand gezien vormen de duizenden tegelportretten een nieuw beeld van schaatsers die achter elkaar rijden. De brug vormt zo een ereboog nabij de finish van de elfstedentocht en staat in volksmond ook bekend als "de tegeltjesbrug". Op de naastgelegen parkeerplaats is een informatiebord aanwezig. De individuele tegels zijn terug te vinden volgens een coördinatenstelsel en vanaf een steiger kunnen ze van dichtbij worden bekeken.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het project was in eerste instantie bestemd voor de betonnen brug over de Oudkerkervaart bij Bartlehiem, maar vanwege bezwaren van omwonenden[1] is het monument gerealiseerd op de Canterlandse brug bij Giekerk.
  • Een replica van het monument was in februari 2014 te bewonderen in het Olympisch Stadion in Amsterdam, toen hier een ijsbaan lag(de Coolste Baan van Nederland). Deze was aangebracht op de brug waarover de schaatsers van de 400m baan naar de funbaan in het midden konden lopen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Elfstedenmonument van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.