Eliëzer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Eliëzer of Eliézer is een naam die meermalen in de Tenach of het Oude Testament voorkomt. De betekenis is in het Hebreeuws "God was mijn hulp". De naam wordt aan ten minste drie personen toegekend. In het Nieuwe Testament komt de naam voor als Lazarus, in een gelijkenis van Jezus en als een vriend van Jezus.

Eliëzer de Damascener[bewerken]

In Genesis 15:2 is Eliëzer de Damascener of Eliëzer uit Damascus een huisknecht van Abraham. Omdat Abraham lang kinderloos bleef, zou Eliëzer erfgenaam worden van Abrahams bezit. Dit veranderde toen later Ismaël werd geboren en nogmaals toen Isaak werd geboren.

In hoofdstuk 24 stuurt Abraham een knecht naar Nahor om een schoondochter voor Abraham te zoeken. Zijn naam wordt niet genoemd, maar men veronderstelt dat dit ook Eliëzer was.

Zoon van Mozes[bewerken]

In Exodus 18:4 is Eliëzer de tweede zoon van Mozes en Zippora: "De naam van de zoon was Eliëzer, omdat 'Mijn vaders God (Eli) mijn hulp was (ezer), die mij redde van de Farao's zwaard."

Eliëzer de profeet[bewerken]

Een derde Eliëzer komt voor in 2 Kronieken 20:37 die de zoon is van Dodawahu, uit Maresa. Hij berispte Josafat, omdat hij een overeenkomst sloot met Achazja van Juda. Josafat en Azachja bouwden schepen in Geber, waarmee ze naar Tarsis zouden varen om daar handel te drijven. Eliëzer voorspelde echter dat de handel zou mislukken en dat de schepen zouden zinken, omdat ze niet op God vertrouwden.