Elia (netbeheerder)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elia Group
Logo
Beurs Euronext: ELIA
Grootaandeelhouders Publi-T 44,97%
Katoen Natie 5,20%
Free float 52,52%
Sleutelfiguren Chris Peeters (CEO)
Hoofdkantoor Keizerslaan 20
1000 Brussel
Werknemers 1208 (Elia, eind 2014)
893 (50Hertz, eind 2014)
Producten Elektriciteitstransport
Sector Nutsbedrijf
Industrie Energie
Omzet/jaar € 838,9 miljoen (2014)
Winst/jaar € 172,6 miljoen (2014)
Marktkapitalisatie € 2,47 miljard (april 2015)
Website www.elia.be
www.eliagroup.eu
Portaal  Portaalicoon   Economie

Elia is de transmissienetbeheerder van het Belgische hoogspanningsnet en staat in voor de transmissie van elektriciteit. Elia stelt als netbeheerder het transportnet beschikbaar voor elektriciteitstransporten en waarborgt de balans tussen vraag en aanbod.

Elia Group is een beursgenoteerd bedrijf met 52,52% vrij verhandelbare aandelen en maakt sinds maart 2012 deel uit van de BEL 20. De grootaandeelhouders zijn de gemeentelijke holdings Publi-T (44,97%) en Publipart (2,51%), de Brusselse intercommunale Interfin (3,92%) en staatsbedrijf Belfius Insurance (2,03%). Sinds oktober 2014 is Katoen Natie (5,20%) de grootste privéaandeelhouder.[1]

Bij de wet geregeld, is Elia een monopolist; zij beheert als enige het Belgische net van 30 kV en hoger. Voor de vaststelling van de tarieven, heeft de overheid de CREG als toezichthouder aangewezen. Er is overleg tussen beide partijen, maar het is de toezichthouder die beslist over de tarieven die Elia zijn klanten mag aanrekenen. De tegenhanger voor gastransport is Fluxys.

Operationeel[bewerken | brontekst bewerken]

Over het hoogspanningsnet wordt stroom vervoerd van de producenten naar de distributienetbeheerders en de industriële grootverbruikers. Elia bezit het gehele Belgische netinfrastructuur van 150 tot 380 kV en nagenoeg 94% van de netinfrastructuur van 30 tot 70 kV. Elia heeft de ambitie de resterende 6% van het 30 tot 70 kV aan te kopen. Het net heeft een totale lengte van ongeveer 8.400 kilometer waarvan 2.750 kilometer ondergrondse verbindingen. Het hoofdkantoor van Elia is gevestigd in Brussel. Elia heeft ruim 1200 medewerkers.

Het net van Elia is een essentiële verbinding tussen Frankrijk, traditioneel de grootste exporteur van elektriciteit in Europa, en de Noord-Europese markten. In 2009 heeft België per saldo meer elektriciteit uitgevoerd dan ingevoerd; de netto uitvoer was 1,8 terawattuur (TWh). Het jaar ervoor werd nog netto voor 10,8 TWh ingevoerd. De belangrijkste handelspartner voor elektriciteit is Frankrijk.

Kernactiviteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De kernactiviteiten van Elia zijn:

  • infrastructuurbeheer: het onderhoud en de ontwikkeling van het net, alsook de aansluiting van elektrische installaties op het net;
  • systeembeheer: het verlenen van toegang tot het net, de levering van alle diensten voor de transmissie van elektriciteit, het opvolgen van de stromen op het net om over de goede werking te waken en de klok rond het evenwicht tussen verbruik en productie van elektriciteit te bewaren.
  • marktfacilitator: het ontwikkelen van initiatieven om de werking van de elektriciteitsmarkt te verbeteren.

Buitenlandse netwerkverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Duitse net van 50Hertz, Amprion, TenneT en TransnetBW

België heeft goede internationale netwerkverbindingen met Frankrijk, Nederland en Luxemburg. Per begin 2010 studeert Elia aan drie nieuwe internationale verbindingen, namelijk:

  • de verhoging van de capaciteit met Luxemburg;
  • een directe hoogspanningslijn tussen België en Duitsland. Vooralsnog wordt uitgegaan van een lijn met een capaciteit van 1.000 megawatt (MW). Elia werkt hiervoor samen met Amprion, de nieuwe naam voor RWE Transportnetz, en
  • een zeekabel naar Engeland met een capaciteit van 700 tot 1.300 MW.[2]

Elia tekende in 2009 ook een consultant contract met de Gulf Cooperation Council Interconnection Authority, een samenwerkingsverband van landen gelegen aan de Perzische Golf. De partners van Elia zijn Tractebel Engineering en de Franse netbeheerder RTE.

Op 12 maart 2010 werd bekendgegeven dat Elia en het Australische infrastructuurfonds IFM een overeenkomst met Vattenfall hadden bereikt over de overname van de Duitse netbeheerder 50Hertz Transmission.[3] 50Hertz beheert het transmissienet in de voormalige DDR en in de regio Hamburg. Voor de overname betaalden Elia en IFM een bedrag van 810 miljoen euro. De verkoop werd op 19 mei 2010 afgesloten.[4] Elia heeft sindsdien 60 procent van 50Hertz in handen en oefent ook de operationele controle uit. IFM bezit 40 % van 50Hertz. Er werken ongeveer 600 mensen bij 50Hertz; het hoogspanningsnetwerk bestaat uit 6.870 kilometer 380kV lijnen en 2.870 kilometer 220kV lijnen.

Op 19 april 2010 maakten de Belgische energiebeurs Belpex en APX-ENDEX bekend te willen fuseren. Elia en TenneT zullen hun aandeel in Belpex, 60% voor Elia en 10% voor TenneT, overdragen aan APX-ENDEX. Elia zal een belang van 20% in de vergrote APX-ENDEX verkrijgen waarvan TenneT de grootste aandeelhouder is. Door deze transactie komt het streven naar één Noordwest-Europese elektriciteitsmarkt dichterbij.[5]

Samenwerking Europese transmissienetbeheerders[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 hebben 42 netbeheerders uit Europa afgesproken de samenwerking te intensiveren. Een nieuwe organisatie is opgericht met de naam ENTSO-E (Europees netwerk van transmissiesysteembeheerders voor elektriciteit). De organisatie heeft als doel de integratie van de Europese elektriciteitsmarkt te bevorderen. Elia neemt hier ook aan deel.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]