Elisabeth Charlotte van Oostenrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De kinderen van Karel I van Oostenrijk. Elisabeth Charlotte van Oostenrijk links op de foto

Elisabeth Charlotte Alfonsa Christina Theresia Antonia Josefa Roberta Ottonia Francisca Isabelle Pia Marcus van Aviano van Oostenrijk (Madrid, 31 mei 1922Waldstein, 6 januari 1993) was een aartshertogin van Oostenrijk uit het huis Habsburg-Lotharingen.

Elisabeth was het jongste, en postuum geboren, kind van de zalig verklaarde keizer Karel I van Oostenrijk en Zita van Bourbon-Parma. Haar vader, de laatste — en op dat moment al voormalige — keizer van Oostenrijk, overleed bijna twee maanden vóór haar geboorte. Tot de dood van Karel I had het voormalige keizerlijk gezin gewoond op Madeira, maar na diens dood verhuisde de zwangere Zita met haar zeven kinderen, op uitnodiging van koning Alfons XIII van Spanje, naar Madrid, waar Elisabeth werd geboren. Elisabeth werd genoemd naar de Oostenrijkse keizerin Elisabeth, de legendarische Sisi. Vanaf 1929 woonde het gezin in het Vlaams-Brabantse Steenokkerzeel.

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vluchtte Zita met haar gezin via Portugal naar de Verenigde Staten. Het gezin vestigt zich in Canada, waar Elisabeth gaat studeren aan de Laval University[1].

Elisabeth trouwde op 12 september 1949 met prins Hendrik van Liechtenstein, een zoon van Alfred van Liechtenstein en Marie Therese van Oettingen-Oettingen. Het paar kreeg vijf kinderen.

  1. (fr) Bernier Arcand, Philippe (2022). Les Bourbon-Parme dans les institutions d’enseignement du Québec. Gearchiveerd op 28 april 2023. Histoire Québec 28 (1): 24–28. ISSN:1201-4710