Elisabeth Maria Post

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Portret van Elisabeth Maria Post dat door Reinier Vinkeles werd gegraveerd voor Reinhart (1791-92) op basis van een tekening van Isaac van 't Hoff. Zelf vond ze dat het te veel 'norse fierheid' uitstraalde.

Elisabeth Maria Post (Utrecht, 22 november 1755 - Epe, 3 juli 1812) was een Nederlands dichteres en schrijfster. Ze wordt beschouwd als een van de vertegenwoordigers van het sentimentalisme.

In 1788 verscheen haar romandebuut Het land, in brieven, een (deels autobiografische) briefroman over een vriendschap tussen twee vrouwen die spreken over natuur, godsdienst en vriendschap. Het leven op het platteland wordt in dit boek verheerlijkt. Het land is een fysicotheologisch werk: door de natuur te observeren kan men God ervaren.

Het werk Reinhart of Natuur en Godsdienst verscheen in drie delen in 1791 en 1792. Het is een roman over de slavernij in de Nederlandse kolonies in Zuid-Amerika. Het werk bevat veel (natuur)beschouwingen. In 1988 werd het opnieuw uitgegeven onder redactie van Leonard de Vries.

In 1794 trouwde Post met de predikant J.L. Overdorp; haar gevoelens voor hem beschreef ze in de bundel Gezangen der liefde.

Vernoemingen[bewerken | brontekst bewerken]

In Amersfoort is een Elisabeth Postlaan.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]