Elisabeth Pähtz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Elisabeth Paehtz)
Elisabeth Pähtz
Elisabeth Pähtz in 2018
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Elisabeth Pähtz
Sportl Vlag van Duitsland Duitsland
Geboortedatum 8 januari 1985
FIDE-rating 2473 (maart 2020)
Hoogste FIDE-rating 2513 (oktober 2018)
Titel IM
Portaal  Portaalicoon   Schaken
Elisabeth Pähtz in 2007

Elisabeth Pähtz (8 januari 1985) is een Duitse schaakster. In 1998 werd haar door de FIDE de titel Internationaal Meester bij de vrouwen (WIM) toegekend; in 2004 werd ze Internationaal Meester (IM). In 2001 werd ze grootmeester bij de vrouwen (WGM), in 2022 werd ze grootmeester (GM).

Pähtz werd als kind getraind in het schaken door haar vader Thomas Pähtz, zelf een internationaal grootmeester (GM). Op 9-jarige leeftijd won ze haar eerste Duitse kampioenschap bij de jeugd tot 11 jaar. In 1999 werd ze in Chemnitz kampioene van Duitsland bij de dames.

Vanwege haar talent was er tijdens haar jeugd veel belangstelling van de media. Onder meer werd gemeld dat ze vermoedelijk een onvoldoende zou gaan halen voor wiskunde. Haar eigen verklaring hiervoor is dat ze een intuïtieve speelster is, en geen universeel genie zou moeten zijn.

In april 2009 begon ze in Berlijn aan een studie journalistiek.

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Het Duitse vrouwenteam op de Schaakolympiade 2022 in Mamallapuram, van links naar rechts: Josefine Heinemann, Elisabeth Pähtz, Dinara Wagner, Hanna Marie Klek en Jana Schneider

Externe koppelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Elisabeth Pähtz van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.