Elisabeth van België

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel gaat over de Belgische kroonprinses. Zie Elisabeth in Beieren voor het artikel over haar betovergrootmoeder, de derde koningin der Belgen.
Elisabeth van België
2001 – heden
Prinses Elisabeth in 2023
Hertogin van Brabant
Periode 21 juli 2013 - heden
Voorganger Filip van België
Geboren 25 oktober 2001
Anderlecht, België
Vader Filip van België
Moeder Mathilde d'Udekem d'Acoz
Dynastie Van België
Broers/zussen Gabriël van België
Emmanuel van België
Eléonore van België

Wapen van Elisabeth als hertogin van Brabant

Elisabeth Thérèse Marie Hélène (Anderlecht, 25 oktober 2001), hertogin van Brabant, prinses en kroonprinses van België, is het eerstgeboren kind van koning Filip van België en koningin Mathilde. Elisabeth heeft twee jongere broers, prins Gabriël en prins Emmanuel, en een jongere zus, prinses Eléonore. Sinds 21 juli 2013 is zij eerste in lijn voor de opvolging op de troon van België. Haar doopnamen worden, in tegenstelling tot eerdere generaties, niet verfranst of vernederlanst.

Geboorte[bewerken | brontekst bewerken]

Prinses Elisabeth werd geboren op 25 oktober 2001 om 21:58 uur in het Erasmusziekenhuis te Anderlecht door middel van een keizersnede. Bij de geboorte woog ze 2930 gram en was ze 49,50 centimeter groot. Toen haar vader Filip het nieuws kwam meedelen aan de pers sprak hij de woorden "Het is een echt vrouwtje".[1]

Op 9 december 2001 werd ze gedoopt in de kapel van het Koninklijk kasteel van Ciergnon in de Belgische Ardennen door kardinaal Godfried Danneels, primaat van België en aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Als peter heeft zij haar neef, prins Amedeo, zoon van prinses Astrid en als meter haar tante, gravin Hélène d'Udekem d'Acoz.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Elisabeth ontleent haar voornamen aan de volgende personen:

  • Elisabeth verwijst naar haar betovergrootmoeder langs vaderszijde, koningin Elisabeth, echtgenote van koning Albert I van België.
  • Thérèse verwijst mogelijk naar de heilige Thérèse van Lisieux. Zij heeft een bijzondere betekenis voor met name Filip.
  • Marie verwijst naar de Heilige Maagd Maria, een gewoonte aan het Belgische hof.
  • Hélène verwijst naar haar tante en meter Hélène d'Udekem d'Acoz, de zus van haar moeder.

Afkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Elisabeth stamt af van vele adellijke en koninklijke geslachten. Zelf is ze agnatisch lid van het Huis van België, een benaming voor de zijtak van het Huis Saksen-Coburg en Gotha dat de koninklijke familie van België werd in 1831. Langs grootmoederskant, vaderszijde stamt ze ook af van diverse adellijke Italiaanse families, de Markies de Lafayette, Maria Mancini, Jacques Coghen en Jean, 5e hertog van Noailles, Alexander I van Bournonville, graaf Lamoraal van Egmont daarnaast is ze bloedverwante van de koninklijke huizen van Bourbon, Orléans, Denemarken, Zweden, Nederland, Luxemburg en Beieren. Haar moeder werd bij de troonsbestijging van haar vader de eerste koningin der Belgen die in België was geboren. Ze is lid van de familie d'Udekem.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Troonopvolger[bewerken | brontekst bewerken]

Door de afschaffing van de Salische Wet in de Belgische Grondwet in 1991 werd prinses Elisabeth reeds vanaf haar geboorte opgenomen in de lijn van de Belgische troonopvolging. Als eerste kind van koning Filip is ze eerste in lijn voor de troonopvolging. Zij kan dus later haar vader opvolgen als eerste soevereine koningin der Belgen.

Opvoeding[bewerken | brontekst bewerken]

Elisabeth was een leerlinge aan het Sint-Jan Berchmanscollege te Brussel, waarin zij door haar oudere neven en nichten, de kinderen van prinses Astrid, werd voorafgegaan. Voor het eerst volgde een toekomstig Belgisch monarch van kinds af aan onderwijs in het Nederlands. Hiervoor gebeurde dit in het Frans. Ook de nannies die voor Elisabeth zorgden waren Nederlandstalig. Vanaf september 2007 volgde Elisabeth enkele jaren ballet en moderne dans in het Nederlands aan de Gemeentelijke Muziekacademie te Asse. In 2018 vervolledigde zij haar laatste twee jaar middelbaar onderwijs aan het Atlantic College in Wales. Na het behalen van het internationaal baccalaureaat daar, schreef ze zich in voor de Koninklijke Militaire School, wederom als Nederlandstalige studente. Het Hof maakte meteen duidelijk dat het om een opleiding van één jaar ging.[2] In de eropvolgende jaren zou Elisabeth aansluiten bij militaire zomerkampen en speciale opleidingen. In 2021 startte prinses Elisabeth een driejarige opleiding "History and Politics" aan het Lincoln College in Oxford.

Elisabeth trad driemaal op als bruidsmeisje: bij het huwelijk van haar tante, Elisabeth d'Udekem d'Acoz met Alfonso Pallavicini in 2006,[3] bij het huwelijk van haar tante en peetmoeder, Hélène d'Udekem d'Acoz met Nicolas Janssen in 2011[4] en bij haar neef en peetvader, Amedeo van België met Elisabetta Rosboch von Wolkenstein in 2014.[5]

Publieke activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Op 21 juli 2006 vergezelde de prinses haar ouders tijdens het Te Deum in de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele. De kleine prinses huldigde zelf het Kinder-doe-centrum te Technopolis officieel in, op 13 juni 2007, samen met haar ouders. Op 18 oktober 2014 las ze een zelfgeschreven toespraak, in de drie landstalen, voor op een plechtigheid ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van dingen vernoemd naar prinses Elisabeth van België voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
  • Bij haar geboorte componeerde Alain Crépin in opdracht van Minister van Landsverdediging André Flahaut, Muziek voor een prinselijke geboorte.[6][7]
  • Op 15 februari 2009 wenste Elisabeth met een videoboodschap de bemanning van de naar haar genoemde Zuidpoolbasis veel succes.
  • Op 7 september 2011 opende de prinses het naar haar genoemde Prinses Elisabethziekenhuis, het nieuwe kinderziekenhuis op de campus van het Universitair Ziekenhuis Gent. Het was meteen het eerste officiële publieke optreden - met speech - van de prinses.[8]
  • Op 25 oktober 2019 besliste de federale regering een windmolenpark in de Noordzee naar haar te vernoemen, ter ere van haar achttiende verjaardag: het Prinses Elisabetheiland.
  • In 2019 kreeg een nieuw ontdekte kiezelalgensoort de wetenschappelijke naam Microcostatus elisabethianus, die vernoemd werd naar de Prinses Elisabethbasis op An­tarc­ti­ca, maar waarmee ook verwezen wordt naar de kroonprinses.[9]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Genealogie[bewerken | brontekst bewerken]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16. Albert I
derde Koning der Belgen
 
 
 
 
 
 
 
8. Leopold III
vierde Koning der Belgen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
17. Elisabeth
hertogin in Beieren
 
 
 
 
 
 
 
4. Albert II
zesde Koning der Belgen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
18. Karel
prins van Zweden
 
 
 
 
 
 
 
9. Astrid
prinses van Zweden
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
19. Ingeborg
prinses van Denemarken
 
 
 
 
 
 
 
2. Filip
zevende Koning der Belgen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20. Beniamino Tristano
prins Ruffo di Calabria
 
 
 
 
 
 
 
10. Fulco
prins Ruffo di Calabria
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
21. Laura
Mosselman du Chenoy
 
 
 
 
 
 
 
5. Paola
donna Ruffo di Calabria
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
22. Augusto
graaf Gazelli di Rossana e di Sebastiano
 
 
 
 
 
 
 
11. Luisa
Gazelli di Rossana e di Sebastiano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
23. Maria-Christina
gravin Rignon
 
 
 
 
 
 
 
1. Elisabeth
Hertogin van Brabant

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24. Maximilien
d'Udekem d'Acoz
 
 
 
 
 
 
 
12. Charles
baron d'Udekem d'Acoz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25. jonkvrouw Angélique
van Eyll
 
 
 
 
 
 
 
6. Patrick
graaf d'Udekem d'Acoz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
26. Clément
ridder van Outryve d'Ydewalle
 
 
 
 
 
 
 
13. jonkvrouw Suzanne
van Outryve d'Ydewalle
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
27. jonkvrouw Madeleine
de Thibault de Boesinghe
 
 
 
 
 
 
 
3. Mathilde
gravin d'Udekem d'Acoz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
28. Michael
graaf Komorowski
 
 
 
 
 
 
 
14. Léon-Michel
graaf Komorowski
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
29. Maria
gravin Zaborowska
 
 
 
 
 
 
 
7. Anne Marie
gravin Komorowska
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30. Adam Sygmund
prins Sapieha-Kodenski
 
 
 
 
 
 
 
15. Sophia
prinses Sapieha-Kodenska
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31. Teresa
gravin Sobanska
 
 
 
 
 
 

In de lijn van voorouders van Elisabeth zijn veel titels en adellijke geslachten terug te vinden; naast de lijn van Belgische vorsten, ook die van de Zweedse en Deense. Langs grootmoederszijde vindt men Italiaanse en langs de andere zijde Belgische en Poolse adel terug.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn van de Belgische troonopvolging
1
Opvolger:
Gabriël van België