Elisabetta Rosboch von Wolkenstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel, of het is onvoldoende verifieerbaar gemaakt.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Zie overlegpagina.
Dit sjabloon is geplaatst op 27 mei 2019.
Vraagteken
Dit artikel gaat over prinses Elisabetta, echtgenote van prins Amedeo. Zie Elisabeth van België voor het artikel over de kroonprinses van België.

Elisabetta Maria Rosboch von Wolkenstein (Rome, 9 september 1987) aartshertogin van Oostenrijk-Este, is een Italiaanse journaliste en de echtgenote van prins Amedeo van België, de oudste zoon van prinses Astrid van België en prins Lorenz, aartshertog van Oostenrijk-Este.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Elisabetta is het enige kind van Ettore Rosboch von Wolkenstein (1945) en Anna Maria "Lilia" de Smecchia (1947). Haar beide ouders zijn filmproducenten.

Elisabetta's vader is een zoon uit de buitenechtelijke relatie van Don Filippo Caracciolo (1903-1965), 8e prins van Castagneto en 3e hertog van Melito, en van Elisabetta Jaworski (1915-1959). Filippo was echter gehuwd met de Amerikaanse erfgename Margaret Clarke (1897-1955), met wie hij drie kinderen had: Carlo, Marella en Nicola.[1][2] Don Carlo Caracciolo (1925-2008), 9e prins van Castagneto, 4e hertog van Melito. was de oprichter van de grote Italiaanse uitgeversconcern Gruppo Editoriale L'Espresso. Donna Marella Caracciolo (1927) is een kunstverzamelaarster en socialite, en de vrouw van FIAT-magnaat Gianni Agnelli. Donna Nicola Caracciolo (1931) is de schoonmoeder van kunstenaar Sandro Chia. Carlo, Marella en Nicola Caracciolo zijn halfbroers en -zus van Elisabetta's vader Ettore.[3]

Haar grootmoeder langs vaderszijde, Elisabetta Jaworski, was reeds enkele maanden weduwe[4] van de Italiaanse politicus en onderstaatssecretaris van financiën, Ettore Bernardo Rosboch (1893-1944)[5], toen ze in 1945 beviel van zoon Ettore, Elisabetta's vader.[3]

Elisabetta's moeder is een dochter van Attilio de Smecchia en Maria Elisabeth Habig. Voor haar huwelijk met Ettore was zij gehuwd met Paolo Cazzaniga.[6]

Studies en carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Zij doorliep de middelbare school in Rome aan het Lycée français Chateaubriand, waar zij in 2005 een baccalaureaat in de economische en sociale wetenschappen behaalde. In 2006 studeerde ze literatuur en film aan de Queen Mary University of London en behaalde een Bachelor of Arts in 2009. Vanaf september 2009 was ze journaliste bij Bloomberg News in New York, waar ze de actualiteit op het gebied van kunst en cultuur volgde. Ze schrijft artikelen over kunst, literatuur en film.

Huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Elisabetta en Amedeo (1986), prins van België, aartshertog van Oostenrijk, waren op 15 februari 2014 verloofd.[7]

Op 14 februari waren ze een van de 10.000 verloofde koppels die op Valentijnsdag op het Sint-Pietersplein in Rome door paus Franciscus werden toegesproken. De dag daarop werd in Brussel de familiebijeenkomst gehouden waarop de verloving werd bekendgemaakt.

Het huwelijk tussen Elisabetta en Amedeo vond plaats in Rome op 5 juli 2014 in de basiliek van Santa Maria in Trastevere. Kardinaal Godfried Danneels leidde de huwelijksplechtigheid.

Op 17 mei 2016 bracht Elisabetta een dochter ter wereld, Anna Astrid van Oostenrijk-Este, de eerste achterkleindochter van koning Albert II en koningin Paola. Op 6 september 2019 bracht Elisabetta een zoon ter wereld, Maximilian van Oostenrijk-Este, het tweede achterkleinkind en eerste achterkleinzoon van koning Albert II en koningin Paola.

Voorouders[bewerken | brontekst bewerken]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16. Filippo Caracciolo di Castagneto e Melito
 
 
 
 
 
 
 
8. Nicola Caracciolo di Castegneto e Melito
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
17. Emilia Compagna
 
 
 
 
 
 
 
4. Filippo Caracciolo di Castagneto e Melito
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
18. Ippolito Mele Barrese
 
 
 
 
 
 
 
9. Meralda Mele Barrese
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
19. Elizabeth Mackworth-Praed
 
 
 
 
 
 
 
2. Ettore Rosboch von Wolkenstein
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20. ?
 
 
 
 
 
 
 
10. Romuald Jaworski
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
21. ?
 
 
 
 
 
 
 
5. Elisabetta Jaworski
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
22. Wilhelm von Wolkenstein-Trostburg
 
 
 
 
 
 
 
11. Maria von Wolkenstein
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
23. Elisabeth Anna von Westphalen zu Fürstenberg
 
 
 
 
 
 
 
1. Elisabetta Rosboch von Wolkenstein
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24. Trifone de Smecchia
 
 
 
 
 
 
 
12. Attilio de Smecchia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25. ?
 
 
 
 
 
 
 
6. Attilio de Smecchia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
26. Moritz Wimmer von Walpurg
 
 
 
 
 
 
 
13. Maria Wimmer von Walpurg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
27. Adelheid Schwabel von Adlersburg
 
 
 
 
 
 
 
3. Anna Maria de Smecchia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
28. ?
 
 
 
 
 
 
 
14. Peter Fritz Habig
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
29. ?
 
 
 
 
 
 
 
7. Maria Elisabeth Habig
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30. Ludwig von Gutmann
 
 
 
 
 
 
 
15. Anna Theresia von Gutmann
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31. Mathilde von Günzburg