Elizabeth Ann Seton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Elizabeth Ann Seton

Elizabeth Ann Bayley Seton, geboren als Elizabeth Ann Bayley, in het Nederlands aangeduid als Elisabeth Anna Bayley Seton, (New York City, 28 augustus 1774 - Emmitsburg (Maryland), 4 januari 1821) was een Amerikaanse congregatiestichtster en heilige.

Seton was van protestantse afkomst. In 1793 trouwde zij met zakenman William Magee Seton en werd moeder van vijf kinderen. Een grote inzet toonde zij voor de minst bedeelden in die tijd. Zij zette zich in voor weduwen met jonge kinderen. Na de dood van haar man bekeerde zij zich tot het katholiek geloof. Zij breidde haar werkzaamheden uit en trok zich het lot van de kansarme jeugd aan. Hiervoor werden tehuizen en scholen gesticht. In 1813 stichtte Seton de congregatie van de Zusters van Barmhartigheid van Sint Joseph (Sisters of Charity of Saint Joseph). Zij leefden geheel volgens de orderegels van Vincentius a Paulo.

Op 14 september 1975 werd zij door paus Paulus VI heilig verklaard. Zij was daarmee de eerste heilige van Amerikaanse geboorte. Haar feestdag is op 4 januari. Zij is de beschermheilige bij de dood van kinderen, voor echtelijke problemen, voor mensen die worden geridiculiseerd voor hun vroomheid en van het bisdom Shreveport (Louisiana).

Externe links[bewerken]