Elleboog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Elleboog (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Elleboog.
Een elleboog.
elleboogsgewricht

De elleboog, het elleboogsgewricht[1][2] of de articulus cubiti[1][3] is het gewricht dat de verbinding vormt tussen de bovenarm en de onderarm. Het is een bijzonder gewricht omdat het één bot in de bovenarm met twee botten in de onderarm verbindt. Behalve dat het ellebooggewricht het buigen van de onderarm ten opzichte van de bovenarm moet verzorgen, verzorgt dit gewricht het draaien van de twee botten in de onderarm ten opzichte van elkaar. Hierbij draait het spaakbeen (Latijn: radius) om de ellepijp (Latijn: ulna). De stevigheid van het ellebooggewricht van de mens wordt verkregen uit bindweefselbanden die aan de binnenkant en de buitenkant van het gewricht lopen. De elleboog is een van de gewrichten die regelmatig wordt aangedaan bij mensen met reumatoïde artritis. Wanneer nodig, bijvoorbeeld als gevolg van de reumatoïde artritis of een breuk van de elleboog na een val, kan het gewricht vervangen worden door een prothese.

Zie ook[bewerken]

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. a b Broek, A.J.P. van den, Boeke, J & Barge, J.A.J (1954). Leerboek der beschrijvende ontleedkunde van de mens. Deel I. Geschiedenis der ontleedkunde, bewegingsorganen, vaatstelsel (8ste druk). Utrecht: N.V. A. Oosthoek’s Uitgeverij Mij.
  2. Raven, C.P. (1959). Anatomische atlas. Ten gebruike bij het onderwijs aan verplegenden en bij de opleiding voor eerste hulp bij ongelukken. Amsterdam: Scheltema & Holkema N.V.
  3. Kopsch, F. (1941). Die Nomina anatomica des Jahres 1895 (B.N.A.) nach der Buchstabenreihe geordnet und gegenübergestellt den Nomina anatomica des Jahres 1935 (I.N.A.) (3. Aufgabe). Leipzig: Georg Thieme Verlag.