Ellen van Wolde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ellen van Wolde
Ellen van Wolde
Algemene informatie
Volledige naam Ellen José van Wolde
Geboren 8-12-1954
Groningen
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep hoogleraar
Portaal  Portaalicoon   Religie

Ellen José van Wolde (Groningen, 1954) is bijbelwetenschapper. Zij onderzoekt de Hebreeuwse Bijbel en past daarbij verworvenheden van de semiotiek en linguïstiek toe. Bij het grote publiek raakte ze vooral bekend door haar oratie (2009) over de eerste drie zinnen uit Genesis. Sedert de zomer van 2021 is zij Emeritus hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Van Wolde studeerde theologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, bijbelstudies aan het Pontificium Institutum Biblicum in Rome en semiotiek aan de Università degli Studi in Bologna.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Na voltooiing van haar Master/Doctoraal Theologie (cum laude) en haar doctoraat/PhD (cum laude), werd Van Wolde universitair hoofddocent aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 1992 werd zij benoemd als Hoogleraar Exegese van het Oude Testament en Hebreeuws aan de Theologische Faculteit Tilburg, later opgenomen in de Universiteit van Tilburg. In 2009 werd zij als Hoogleraar Exegese Oude Testament/Hebreeuwse Bijbel en Bronteksten Jodendom aangesteld aan de Radboud Universiteit. Zij leidde daar de afdeling Bijbelstudies ( 2010-2020 ) en de (gefuseerde) afdeling Tekstuele, Historische, en Systematische Studies van het Jodendom en Christendom (2020-2021). In de zomer van 2021 ging zij met emeritaat.

Honours[bewerken | brontekst bewerken]

In 2005 werd Van Wolde gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) , en in 2006 tot lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Zij werd in 2013 lid van Academia Europaea/Academy of Europe. Van 2010-2016 was zij lid van het algemeen bestuur van de KNAW. In 2011 werd ze benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van de KNAW werd de zesdelige serie "De magie van de wetenschap" gemaakt waarbij een van de documentaires aan haar is gewijd[1].

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Ellen van Wolde is bijbelwetenschapper en onderzoekt de Hebreeuwse Bijbel in de context van het Oude Nabije Oosten. Daarbij gaat haar aandacht vooral uit naar denkbeelden over het begin van het universum, over God en over mensen. Zij onderzoekt deze denkbeelden door middel van taal- en tekstonderzoek in nauwe samenhang met de cultuur en cognitie (de mentale processen) van mensen in het Oude Nabije Oosten. Ze streeft er daarbij naar om de gedachtewereld en het taalgebruik bloot te leggen van de mensen in de tijd, de plaats en de cultuur waarin de teksten zijn ontstaan. Haar inzichten zijn vastgelegd in haar monografie Reframing Biblical Studies. When Language and Text Meet Cognition, Culture and Context en in de artikelen die zij gepubliceerd heeft, onder meer over de eerste regels in de bijbel en het werkwoord ‘bara’, over de ‘regenboog’ aan het einde van het Zondvloedverhaal, over het verhaal van de ‘Jacobsladder’ en het verhaal van ‘Sodom en Gomorra’.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]