Ellewoutsdijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ellewoutsdijk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Ellewoutsdijk
(Details)
Ellewoutsdijk
Ellewoutsdijk
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Borsele
Coördinaten 51° 23′ NB, 3° 49′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2010) 410
Detailkaart
Ellewoutsdijk in de gemeente Borsele
Ellewoutsdijk in de gemeente Borsele
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Ellewoutsdijk (Zeeuws: Ellesdiek) is een dorp in de gemeente Borsele, in de Nederlandse provincie Zeeland; tot 1 januari 1970 was het een zelfstandige gemeente. Het dorp is met zijn 400 inwoners (01-01-2011) de kleinste kern van de gemeente.

Het dorp is gelegen aan de Westerschelde, in de zuidelijkste punt van Zuid-Beveland, niet ver van de noordelijke inrit van de Westerscheldetunnel. Aan de Westerschelde bevindt zich een kleine jachthaven, een getijhaven, die bij eb droogvalt. Ten zuiden van het dorp, achter de zeedijk ligt het voormalig fort Ellewoutsdijk uit 1837. Dit fort diende ooit ter verdediging van de Schelde en is tegenwoordig eigendom van Vereniging Natuurmonumenten.

Kerkje van Ellesdiek

Een belangrijke plaats in het dorpsgezicht wordt ingenomen door twee herenhuizen in een parkachtig landschap, die door de ambachtsheer van Ellewoutsdijk zijn gebouwd op het terrein van een in de Tweede Wereldoorlog verwoeste buitenplaats.

Op de fundamenten van de laat-gotische dorpskerk bouwde men in 1950/51 een nieuwe kerk: het zogenaamde Kerkje van Ellesdiek. Vanwege de geringe omvang van de gemeente voegde men haar in 2001 bij de gemeente Driewegen en kwam het kerkje leeg te staan. Sindsdien heeft men het in gebruik voor oecumenische diensten en voor tal van dialect-activiteiten.

Zie ook[bewerken]