Ellie Lust

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Ellie Lust
Ellie Lust tijdens de opening van Roze Kwaku Summer Festival 2015
Ellie Lust tijdens de opening van Roze Kwaku Summer Festival 2015
Algemene informatie
Geboren Amsterdam, 17 september 1966
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Beroep Politiewoordvoerster Amsterdam-Amstelland
Bekend van Opsporing Verzocht, Wie is de Mol?, Ellie op Patrouille
Website www.ellielust.nl
Portaal  Portaalicoon   LHBT

Ellie Lust (Amsterdam, 17 september 1966) is een Nederlands politiefunctionaris en televisiepersoonlijkheid.[1][2] Ze is woordvoerder van de politie in Amsterdam en is daarmee regelmatig te zien in nieuwsitems en in Opsporing Verzocht. Sinds 2018 presenteert ze het televisieprogramma Ellie op Patrouille, waarin ze met collega's in andere landen meeloopt.

Levensloop[bewerken]

Lust werd geboren als dochter van een melkboer. Ze heeft een tweelingzus en een oudere broer en groeide op in Oostzaan. Ze volgde het VWO op het Zaanlands Lyceum.

Van 1987 tot 1989 doorliep ze de politieacademie in Amsterdam die ze combineerde met haar carrière als volleybalster van diverse topclubs binnen Nederland waaronder SV Dynamo en het nationale team.[1][3] In 1998 brak ze echter haar sportcarrière af wegens persoonlijke omstandigheden.[4] Bij de politie werkte ze als wijkagent in zes verschillende wijkteams dwars door de hele stad. Haar eerste optreden als politiewoordvoerster in een opsporingsprogramma was in Ter plaatse op RTV Noord-Holland. Later verscheen ze ook bij AT5 en sinds 2007 kreeg ze landelijke bekendheid bij onder andere Opsporing Verzocht en in het NOS Journaal.

Tijdens haar carrière heeft Lust zich ingezet voor een 'rechtvaardige' plek binnen de maatschappij voor homoseksuelen. Zij werd voorzitster van het initiatief Roze in Blauw. Ook verleende ze haar medewerking aan een documentaire Proud to be your Friend van Chris Belloni, waarbij Lust en andere leden van Roze in Blauw werden gevolgd. In 2011 werd Lust uitgeroepen tot lesbiCOONingin door Stichting Ondersteboven.[5]

In 2016 was Lust deelneemster aan Wie is de Mol?. Ze kreeg hiervoor speciale toestemming van haar baas, die deelname als een uitgelezen mogelijkheid zag het imago van de politie te verbeteren. Ellie kwam in het nieuws toen ze in de tweede aflevering het woord "etherdiscipline" introduceerde, verwijzend naar de wijze van communiceren via portofoon.[6] Lust viel in de vierde aflevering af.

In 2017 werd de Jos Brink Oeuvreprijs aan haar toegekend.

Externe links[bewerken]