Naar inhoud springen

Ellobiidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ellobiidae
Zospeum tholussum
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Gastropoda (Buikpotigen)
Orde:Ellobiida
Superfamilie:Ellobioidea
Familie
Ellobiidae
Pfeiffer, 1854[1]
Synoniemen
  • Auriculidae Férussac, 1822
  • Melampidae Stimpson, 1851
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ellobiidae op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Ellobiidae of Oorslakken zijn een familie longslakken die in een verbazingwekkende verscheidenheid aan gebieden voorkomen. Ze stammen waarschijnlijk af van de landlongslakken. Bij alle soorten is het huisje rechtsgewonden en ovaal- tot cilindervormig. De mondopening is vaak voorzien van plooien of tanden. De spil van de oudere windingen is opgelost waardoor één ruimte ontstaat (zie figuur). Ze leven voornamelijk op het land of op oevers. Myosotella myosotis (Gewoon muizenoortje) komt in Nederland en België voor en leeft op vochtige kleibodems in het supralittoraal van kwelders en schorren. De dieren zitten vooral boven op de oeverwallen langs slenken door schorrengebieden. Ze verdragen zowel zeer lage als zeer hoge zoutgehalten. Hoewel de volwassen dieren boven water leven zijn de dieren voor het leggen van eieren afhankelijk van zoute poeltjes bovenop de schor.

De familie Ellobiidae is genoemd naar het genus Ellobium ('ellobos' (Gr.) = hauw, 'ellobion' = oorring en 'lobos' = oorlel.)

Naar de gelijkenis met een muizenoor heten de soorten uit het genus 'Auriculinella' en Myosotella muizenoortjes. Auriculinella komt van auricula (Lat.) oortje.

De Carychiidae zijn nauw verwant aan de Ellobiidae.

Aan de kusten van de Noordzee is deze familie vertegenwoordigd door:

Daarnaast komt in pliocene en vroeg pleistocene afzettingen van het Noordzeebekken Ellobium pyramidale (Sowerby, 1822) voor.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende taxa zijn bij de familie ingedeeld:

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]