Elly de Waard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elly de Waard
De Waard (foto: Ben Kleyn)
Algemene informatie
Geboren 8 september 1940
Land Nederland
Werk
Genre Poëzie
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Elly de Waard (Bergen (NH), 8 september 1940) is een Nederlands dichter, vertaler, recensent en popcriticus. Vijftien jaar lang verschenen van haar hand recensies over popmuziek in Het Vrije Volk, de Volkskrant en Vrij Nederland.

Na het Murmelliusgymnasium studeerde De Waard Neerlandistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Ze woonde in de jaren zestig samen met dichter Chr.J. van Geel. Na zijn dood in 1974 begon ze zelf met het schrijven van poëzie. In 1978 debuteerde ze als dichter met de bundel Afstand. Haar belangrijkste voorbeelden waren Emily Dickinson, Sylvia Plath, Vasalis en Ida Gerhardt.

In de jaren tachtig was Elly de Waard actief in de vrouwenbeweging, met name de literaire kant. In 1986 stichtte ze samen met Anja Meulenbelt, Renate Dorrestein en Caroline van Tuyll de Anna Bijns Stichting (vernoemd naar vroegmoderne dichteres Anna Bijns), die tweejaarlijks een prijs toekent aan een vrouwelijke auteur.

Elly de Waard is tevens jurylid geweest voor de Edison Music Award, P.C. Hooft-prijs, VSB Poëzieprijs, Herman Gorterprijs en de C. Buddingh'-prijs. Van 2007 tot 2008 was zij vaste medewerker van het weekblad Opinio.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]