Begraafplaats van Élouges

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Elouges Communal Cemetery)
Begraafplaats van Élouges
Toegang tot de begraafplaats
Plaats Élouges Vlag van België België
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Begraafplaats van Élouges is een gemeentelijke begraafplaats in het Belgische dorp Élouges, een deelgemeente van Dour (provincie Henegouwen). De begraafplaats ligt achter de kerk (Église Saint-Martin) in het dorpscentrum aan de Rue du Commerce. De begraafplaats heeft een langgerekte vorm met aan de noordelijke rand een jongere uitbreiding. Ze wordt omgeven door een bakstenen muur en heeft een dubbel toegangshek tussen betonnen zuilen.

Britse oorlogsgraven[bewerken | brontekst bewerken]

Élouges Communal Cemetery
Britse graven met Cross of Sacrifice
Locatie Élouges, Vlag van België België
Totaal begraven 55
Ongeïdentificeerd 3
Type Gemeentelijke begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission

Tegen de zuidelijke rand van de begraafplaats ligt een perk met 55 Britse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Het perk heeft een onregelmatige vorm en aan de oostelijke rand ervan staat het Cross of Sacrifice en een stenen zitbank met het registerkastje.

Er liggen 38 Britten (waaronder 3 niet geïdentificeerde) begraven. De meeste behoorden bij het Norfolk Regiment. Zij sneuvelden op 24 augustus 1914 en liggen begraven in een voormalige loopgraaf waardoor hun juiste positie niet gekend is. Daarom staat op hun grafzerk de tekst: Buried near this spot. Er liggen 14 Canadezen begraven die sneuvelden op 7 of 8 november 1918 tijdens het geallieerde eindoffensief. Onder één grafzerk liggen 3 Duitsers waaronder 1 niet geïdentificeerde. Ernaast ligt het graf van de Franse wachtmeester Louis Quilico die als tolk en verbindingsman was toegevoegd bij de 4th Dragoon Guards.

De graven worden onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission en staan er geregistreerd onder Elouges Communal Cemetery.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 24 augustus 1914 was het dorp het toneel van hevige gevechten om de Duitse troepen te verhinderen verder door te stoten. Het dorp bleef in hun handen tot het vlak voor de wapenstilstand door Canadese troepen werd heroverd.

Onderscheiden militairen[bewerken | brontekst bewerken]

  • G.T Vincent, compagnie sergeant-majoor bij de Canadian Infantry en T. Mason, soldaat bij het Cheshire Regiment werden onderscheiden met de Distinguished Conduct Medal (DCM).
  • korporaal M.A. Campbell en soldaat Matthew L. Penny, beide van de Canadian Infantry werden onderscheiden met de Military Medal (MM).

Alias[bewerken | brontekst bewerken]

  • soldaat Thomas Tyghe diende onder het alias Thomas Tye bij het Cheshire Regiment.
Zie de categorie Elouges Communal Cemetery van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.