Els van Rooden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Els van Rooden
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Elisabeth Gezina Mathilda Maria (Els) van Rooden (Heemstede, 31 mei 1941Amsterdam, 25 juni 1981) was een Nederlands actrice.

Van Rooden studeerde in 1963 af aan de Toneelacademie Maastricht. In datzelfde jaar kon ze meteen aan de slag bij Toneelgroep Centrum. Ze speelde onder andere Sartres Eerbiedige Lichtekooi, Liefde’s Loze Les, Een Dag uit de Dood van Verdomde Lowietje (waar ze de Cor Hermusprijs mee won), Tehuis, Babyfoon, Hartsgeheimen, As, Scheiden en Mata Hari. Ze was ook te horen in tal van hoorspelen.

Op televisie was ze onder andere te zien in Ex-wonderkind (1964, KRO), Jeanne van Lotharingen (KRO), De verwoesting van Carthago (NCRV), Buren (KRO), Schakels (KRO), Uilenspiegel en Rinkelrooien.

Haar laatste stuk was de musical De Club, waar ze samen met onder andere Adèle Bloemendaal, Jenny Arean, Annet Nieuwenhuizen en Jes Vriens in speelde.

Op 1 juni 1965 trouwde ze met televisieregisseur Paul Pouwels. Hun dochters Barbara en Pieternel Pouwels werden allebei ook actrice. Els van Rooden overleed op 40-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Ze werd begraven in haar geboorteplaats.

Hoorspelen (enkel de hoorspelen die nu nog te beluisteren zijn)[bewerken]

1966

1967

1969

1973

1974

1975

1976

  • Eén zomer nog (Joan Timothy - Rob Geraerds)

1977

  • De pruik (Nathalia Ginzburg - Willem Tollenaar)

1979

  • Mensenhaat en berouw (August van Kotzebue - Louis Houët)