Elske ter Veld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Elske ter Veld
Elske ter Veld in 1982
Elske ter Veld in 1982
Algemene informatie
Volledige naam Elske ter Veld
Geboren 1 augustus 1944
Geboorteplaats Groningen
Overleden 14 mei 2017
Partij PvdA
Politieke functies
1981–1989 Lid van de Tweede Kamer
1989–1993 Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
1995–2003 Lid van de Eerste Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Elske ter Veld (Groningen, 1 augustus 1944Kortenhoef, 14 mei 2017[1]) was een Nederlandse politica. Ze was van 1989 tot 1993 voor de Partij van de Arbeid (PvdA) staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Lubbers III en jarenlang lid van zowel de Eerste als de Tweede Kamer.

Biografie[bewerken]

In Groningen bezocht Ter Veld de lagere school, het gymnasium en de Rijks HBS. Daarna volgde ze aldaar de opleiding tot maatschappelijk werker aan de Groningse sociale academie, de ASCA. Na haar afstuderen begon ze als welzijnswerker, eerst in Assen, later bij verschillende club- en buurthuizen in Groningen. In 1972 stapte ze over naar de vakbond. Bij de NVV (vanaf 1976 FNV) werd ze hoofd van het secretariaat voor vrouwelijke werknemers. Dat zou ze tot 1981 blijven.

In dat jaar werd Ter Veld op 15 september lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. In de Tweede Kamer hield zij zich vooral bezig met vraagstukken die betrekking hadden op de sociale zekerheid. Met PvdA'er Thijs Wöltgens vormde ze zo'n hecht team, dat de twee wel werden aangeduid als 'Thijske'.

Op 7 november 1989 volgde de benoeming van Ter Veld tot staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het derde kabinet Lubbers. Hier bracht ze onder meer de Wet voorzieningen gehandicapten tot stand: een wet die van 1994 tot 2006 de verstrekking van hulpmiddelen en vervoersvoorzieningen aan gehandicapten door de gemeentes regelde.

Verder was Ter Veld nauw betrokken bij de grote aanpassing van de WAO, waarop het kabinet een aantal keren leek te vallen en waarover toenmalig PvdA-leider Kok bijna struikelde. Zover kwam het niet. Wel leidde het optreden van Ter Veld tot grote onvrede in de PvdA-fractie. Vooral haar voorstellen voor een nieuwe Nabestaandenwet en beknotting op het recht op bijstand voor jongeren leidden tot hevig kritiek in eigen gelederen. Die kritiek werd zo hevig dat zij niet meer beschikte over het vertrouwen van haar fractie. Op 4 juni 1993 trad zij terug. Vlak na de daaropvolgende persconferentie - maar nog in het zicht van de pers - barstte zij in huilen uit. De foto die daarvan gemaakt werd door Bert Verhoeff, waarbij zij ondersteund werd door partijgenote Jeltje van Nieuwenhoven, schreef parlementaire geschiedenis.[2] Naderhand citeerde zij over dat tragische moment een popnummer: It's my party, and I cry if I want to van Lesley Gore.

Op 13 juni 1995 werd zij voor de PvdA lid van de Eerste Kamer, totdat ze op 10 juni 2003 terugtrad.

Ter Veld zat in het Comité van Aanbeveling van het Nederlands Sociaal Forum en was voorzitter van de Vereniging Samenwerkingsverband Chronische Ademhalingsondersteuning.

Ter Veld overleed na een ziekbed in 2017 op 72-jarige leeftijd.[2]

Publicaties[bewerken]

Voorganger:
Louw de Graaf
Staatssecretaris van Sociale Zaken
1989–1993
Opvolger:
Jacques Wallage