Elst (Oost-Vlaanderen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elst
Deelgemeente in België Vlag van België
Elst (België)
Elst
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Brakel Brakel
Coördinaten 50° 49′ 48″ NB, 3° 44′ 21″ OL
Overig
Postcode 9660
Detailkaart
Elst (Oost-Vlaanderen)
Elst
Portaal  Portaalicoon   België

Elst is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Brakel. Elst was tot 1971 een zelfstandige gemeente. De plaats is gelegen op de heuvelrug tussen de wateren de Perlinckbeek en de Zwalm, op de grens van de Vlaamse Ardennen, Zwalmstreek en de Denderstreek. De patroonheilige van Elst is de H. Apollonia.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De plaats werd al in 977 vermeld.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Pleintje aan kerk van Elst
  • Elst kent een aantal molens in de buurt. Daarvan is de Perlinckmolen de oudste, en behoort tevens tot een van de oudste van België. De Molen werd nog eerder dan de plaats zelf genoemd, in 868. De molen die aan de Perlinckbeek ligt en een watermolen is, was tot en met 15 oktober 1974 in werking. De andere nog bestaande molen in de buurt van Elst is De Ooievaarsmolen, een stenen windmolen waarvan alleen de romp nog bestaat. Gebouwd in 1841 ontmanteld na brand in 1927.Momenteel wordt de molenromp binnen en buiten gerestaureerd.
  • De kerk van het dorp is de Sint-Apolloniakerk, die op een hoogte van 96 meter staat. De kerk is in wezen een erg oude kerk uit de Middeleeuwen. Zo bleef ze gespaard van de beeldenstorm van 1566 en waren er tussen 1600 en 1621 herstellingswerken aan de toen al oud wordende kerk. De dakbedekking (met stro), het schip en toren werden hersteld. De kerk werd echter in 1778 opnieuw ingewijd nadat er flinke nieuwbouw was gepleegd. Van het gebouw zelf is de toren nog het oudst. Het was ook toen dat de kerk de huidige naam kreeg; daarvoor was de kerk gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. De kerk bevat een orgel van Leo Lovaert uit 1849.
  • Door de nieuwe naam van de kerk trokken veel bedevaarders naar Elst. Dit omdat men de Heilige Apollonia tegen de tandpijn aanriep. Aan de bedevaarders die kwamen werd door de bewoners een zacht soort pannenkoeken verkocht. Deze werden de Geutelingen genoemd, die veel dorpen in de omliggende streek gebakken werden tot ongeveer de jaren 40 van de twintigste eeuw; daarna verdwenen ze bijna geheel: zelfs zodanig, dat toen in 1972 de jeugd van Elst er een paar honderd bakte dit nieuwswaardig was. In 1981 werd er in Elst een Geutelingencomité opgericht en bakt men ieder jaar tijdens de maand februari heel veel geutelingen. Op de eerste zondag na 9 februari zijn er zelfs feesten, de Geutelingenkermis en -feesten. Elst wordt ook wel het "Geutelingendorp" genoemd.
Zie de categorie Elst, Belgium van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.