Elten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elten
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Elten
Elten (Noordrijn-Westfalen)
Elten
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen Noordrijn-Westfalen
Kreis Kleef
Gemeente Emmerik
Coördinaten 51° 52′ NB, 6° 9′ OL
Algemeen
Oppervlakte 9 km²
Inwoners
(01-01-2017)
4.706
(523 inw./km²)
Hoogte 13 - 82 m
Foto's
Sint-Martinuskerk van Elten
Sint-Martinuskerk van Elten
Elten, die Gerritzens Mühle Dm24 foto15 2015-08-20 12.45.jpg
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Elten is een aan de noordoever van de Rijn gelegen Duits dorpje in de gemeente Emmerik dat dicht tegen de Nederlandse grens is gelegen in de buurt van Lobith.

Het behoort tot de deelstaat Noordrijn-Westfalen en ligt noordwestelijk van het Duitse Emmerik, en zuidwestelijk van het Nederlandse 's-Heerenberg. Hoog Elten (82 m) ligt op de uitlopers van het in Nederland gelegen Montferland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Een bordje in Elten kondigt een uitzicht op de nieuwe grens aan, 1949.

In de Middeleeuwen was Elten aanvankelijk bezit van het hertogdom Gelre. In 1355 kwam het dorp bij het hertogdom Kleef. In 1666 komt Elten in bezit van Brandenburg, 1701 wordt het dorp Pruisisch bezit. Was het land rond Kleef voordien nog Nederlandstalig, na de Pruisische annexatie neemt de invloed van het Duits als officiële taal sterk toe. Dit versterkt zich nog in 1815, na de napoleontische oorlogen.

Het dorp is aan drie kanten omgeven door Nederland. Op 23 april 1949 is het ter compensatie voor de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog aan Nederland toegewezen. Dit heeft geduurd tot 1 augustus 1963, toen het weer Duits werd.

Heden ten dage is Elten een dorp waar inwoners van Duitse en Nederlandse origine samen een hechte gemeenschap vormen. De Nederlandse 'grensarbeiders' zijn vooral werkzaam in de regio Arnhem.

Butternacht[bewerken | brontekst bewerken]

Van de overgang van Nederland naar Duitsland hebben veel exporteurs geprofiteerd. Op 31 juli 1963 plaatsten zij veel vrachtwagens met te exporteren goederen (voornamelijk boter) in het Nederlandse Elten. De volgende dag stonden de vrachtwagens met de goederen, zonder een meter te hoeven rijden en (het belangrijkste) zonder een cent aan invoerrechten te hoeven betalen, in Duitsland. De vermoedelijke winst bedroeg 50 tot 60 miljoen gulden.[1] Dit was volkomen legaal. Deze gebeurtenis heet de Eltener Butternacht.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Elten is bekend als grensovergang waar de Nederlandse A12 aansluit op de Duitse A3.

Per bus is Elten vanuit Emmerik bereikbaar met NIAG-buslijn 94 en vanuit het Nederlandse Zevenaar en Lobith met buurtbuslijn 566 van Breng.

Elten had tussen 1856 en 1966 een station aan de spoorlijn Arnhem - Emmerik. Sinds 1 juli 2019 is er het nieuwe station Emmerich-Elten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Elten van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.