Elvira Nabioellina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Elvira Nabioellina
Elvira Nabioellina (2017)
Algemene informatie
Volledige naam Elvira Sachipzadovna Nabioellina
Geboren 29 oktober 1963
Oefa
Nationaliteit Russische
Beroep Econome
Bekend van Governor van de Centrale Bank van Rusland
Carrière
2007 – 2008 Minister van Economische Ontwikkeling en Handel
2008 – 2012 Minister van Economische Ontwikkeling
24 juni 2013 Governor van de Centrale Bank van Rusland
Overig
Politiek niet verbonden
Portaal  Portaalicoon   Economie

Elvira Sachipzadovna Nabioellina (Russisch: Эльвира Сахипзадовна Набиуллина) (Oefa, 29 oktober 1963) is een Russische econome en sinds 24 juni 2013 voorzitster van de Centrale Bank van Rusland.

Achtergrond en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Nabioellina is geboren in Oefa, in Basjkirostan, in het zuiden van Rusland. Etnisch behoort ze tot het volk van de Tataren, de grootste minderheid in Rusland.[1] In 1986 studeerde ze af aan de economische faculteit van de Staatsuniversiteit van Moskou.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 1991 en 1994 werkte Nabioellina in Moskou bij de Russische Unie van industriëlen en Ondernemers, een organisatie die de belangen vertegenwoordigt van de ondernemers bij de overheid. In 1994 kreeg ze een functie bij het Ministerie van Economische Ontwikkeling en Handel, waar ze in 1997 was opgeklommen tot het niveau van viceminister. In 1998 vertrok ze en ging voor een periode van twee jaar werken bij Sberbank, de grootste algemene bank van het land. In 2000 keerde ze terug naar het ministerie. Tussen 2003 en haar benoeming tot minister in september 2007 was zij voorzitter van een raadgevend comité dat hielp bij de voorbereidingen op het Russische voorzitterschap van de Groep van Acht (G8) in 2006.

De Russische president Vladimir Poetin benoemde haar op 24 september 2007 tot minister van Economische Ontwikkeling en Handel, zij volgde Herman Gref op. Zij bleef in deze functie tot 21 mei 2012. Nadat Poetin voor een derde termijn tot president van Rusland was verkozen werd ze opgenomen in zijn kring van vertrouwelingen.

In 2013 werd Nabioellina benoemd tot hoofd van de Centrale Bank van Rusland, en werd daarmee de tweede vrouw na Tatyana Paramonova, die deze functie als waarnemend hoofd vervulde, en was daarmee de eerste Russische vrouw in de G8. In 2014 brak de crisis in Oost-Oekraïne uit, Rusland kreeg te maken met sancties en de olieprijs daalde sterk.[2] De Russische economie dreigde in een recessie te belanden. In een poging de daling van de Russische roebel te stoppen, verhoogde ze de belangrijkste rentetarieven, liet de wisselkoers vrij zweven en hield de inflatie beperkt.[2]

Het tijdschrift Euromoney riep haar uit tot governor van het jaar 2015. In 2017 koos het Britse tijdschrift The Banker Nabioellina ook als centrale bankier van het jaar in Europa. In 2019 plaatste Forbes haar op de 53e plaats van machtigste vrouwen ter wereld.[3]

Nabioellina is sterk overtuigd dat de centrale banken hun beleid onafhankelijk van de politiek moeten blijven uitvoeren.[4] Ze keert zich tegen een populistisch monetair beleid. Ze deed deze uitspraak nadat de Amerikaanse president Trump de Federal Reserve voorzitter Jerome Powell publiekelijk had aangevallen op zijn beleid.

In juni 2022 eindigt haar tweede termijn. Op 21 maart 2022 heeft president Poetin haar voorgedragen voor een nieuwe termijn van vijf jaar.[5] Zij had de voorkeur om af te treden, maar Poetin heeft hiermee niet ingestemd.[6]

Voorganger:
Sergej Ignatjev
Centrale Bank van Rusland
vanaf 24 juni 2013
Opvolger:
-
Zie de categorie Elvira Sakhipzadovna Nabiullina van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.