Biestarwegras

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Elymus farctus)
Biestarwegras
Biestarwegras
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Poaceae (Grassenfamilie)
Onderfamilie:Pooideae
Geslachtengroep:Triticeae
Geslacht:Elytrigia (Kweekgras)
Soort:Elytrigia juncea
ondersoort
Elytrigia juncea subsp. boreoatlantica
(Simonet & Guin.) Hyl. (1953)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Biestarwegras (Elytrigia juncea subsp. boreoatlantica, ook bekend als Elymus farctus subsp. boreoatlanticus) is een plant uit de grassenfamilie (Gramineae oftewel Poaceae). Biestarwegras is nauw verwant aan kweek (Elytrigia repens) en strandkweek (Elytrigia atherica). De plant is zouttolerant en zoutbehoeftig, en groeit alleen onder omstandigheden waarin het bodemvocht een zoutgehalte heeft van 2%, en is dan ook uitsluitend aan te treffen op stranden.

In Nederland en België is biestarwegras vrijwel beperkt tot het Noordzeestrand, waar de soort algemeen is. Plaatselijk is het ook te vinden langs de oevers van de Waddenzee en in de Zeeuwse wateren. Vroeger kwam biestarwegras ook hier en daar voor langs de oevers van de Zuiderzee. Biestarwegras is een van de weinige planten die thuis is op het Noordzeestrand.

De plant is in staat aanstuivend zand vast te houden en is verantwoordelijk voor de eerste aanzet tot duinvorming op het strand. Biestarwegras groeit goed in lage zandduintjes die regelmatig door zeewater worden overspoeld. Zodra het verzamelde zandduin te groot wordt vestigen zich andere grassoorten, zoals helm (Ammophila arenaria) en zandhaver (Leymus arenarius) en sterft biestarwegras af. Op zandplaten, zoals de Richel bij Vlieland en de Engelsmanplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog is biestarwegras vaak de enige plantensoort.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De plant wordt 30 tot 60 cm hoog. De bladscheden hebben geen oortjes en de onderste bladscheden zijn meestal voor een gedeelte glanzend roodbruin. Biestarwegras bloeit van juni tot augustus met een aarvormige bloeiwijze. De aartjes zijn 1,5 tot 3 cm lang en het onderste, vijfnervige kroonkafje (lemma) van de onderste bloem is stomp en heeft een kort, hard topspitsje. De stompe kelkkafjes zijn 7 tot 11 nervig. De vrucht is een graanvrucht.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Elytrigia juncea op Wikimedia Commons.