Emballonura tiavato

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Emballonura tiavato
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Chiroptera (Vleermuizen)
Familie:Emballonuridae (Schedestaartvleermuizen)
Geslacht:Emballonura
Soort
Emballonura tiavato
Goodman et al., 2006
Emballonura tiavato range map.svg
Afbeeldingen Emballonura tiavato op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Emballonura tiavato is een vleermuis uit het geslacht Emballonura die voorkomt in het droge westen van Madagaskar. Deze soort lijkt het meest op de andere soort uit Madagaskar, E. atrata, die in het westen van het eiland voorkomt, maar verschilt in vachtkleur, grootte (E. tiavato is kleiner) en een aantal schedelkenmerken. De twee zijn echter pas in 2006 als aparte soorten herkend. Deze soort slaapt meestal in grotten en komt voor in rotsachtige gebieden, maar komt niet voor in huizen. Daar heeft hij ook zijn naam aan te danken: tiavato is Malagassisch voor "houdt van rotsen". Deze soort wordt niet direct bedreigd, hoewel de beschrijvers een aantal potentiële bedreigingen aangeven.

E. tiavato is een zeer kleine Emballonura met lange, ronde oren. De rugvacht is grijsbruin, de buikvacht geelbruin. De totale lengte bedraagt 55 tot 64 mm, de staartlengte 15 tot 18 mm, de voorarmlengte 35 tot 41 mm, de achtervoetlengte 5 tot 6 mm, de oorlengte 11 tot 14 mm en het gewicht 2,7 tot 3,8 g (gebaseerd op 13 exemplaren).

Literatuur[bewerken]

  • Goodman, S.M., Cardiff, S.G., Ranivo, J., Russell, A.L. & Yoder, A.D. 2006. A new species of Emballonura (Chiroptera: Emballonuridae) from the dry regions of Madagascar. American Museum Novitates 3538:1-24.