Emergence Delft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen. Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst.
Voel je vrij het artikel te bewerken. Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.

Emergence Delft is een samenwerkingsinitiatief dat kunstenaars, ontwerpers en ingenieurs bij elkaar brengt om de intersectie tussen kunst en technologie te verkennen. Emergence Delft operereert als Dream Team vanuit de Dream Hall op de TU Delft. Opgericht in december 2022, streeft de organisatie ernaar nieuwe media en inzichten te ontwikkelen die de complexe nuances van onze snel evoluerende digitale samenleving weerspiegelen. De dringende behoefte aan deze inzichten komt voort uit de toenemende complexiteit en onderlinge verbondenheid van hedendaagse sociale, culturele, ecologische en politieke vraagstukken. Naarmate de werking van technologie verder gaat dan ons begrip, neemt ons vermogen om met deze vooruitgangen in contact te komen af, wat vragen oproept over de implicaties van deze ontkoppeling.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Emergence Delft werd opgericht in december 2022 en bestaat momenteel uit een interdisciplinair team van 36 studenten van de TU Delft en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. In September 2023 trad Emergence toe in de D:DREAM hall. Het primaire doel van de organisatie is het verkennen van het onbenutte potentieel op het snijvlak van artistieke en technologische disciplines. Via hun projecten integreert Emergence deze disciplines en genereert zo nieuwe artistieke media die zich richten op de mogelijke kansen en problemen die voortvloeien uit het proces van een steeds digitalere samenleving worden.

Missie en Doelstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

De missie van Emergence Delft is om de afstand tussen kunst en technologie te verminderen en het creatieve potentieel te benutten dat ontstaat wanneer mensen uit verschillende vakgebieden samenwerken. Ze willen dit doen om de problemen en vraagstukken in onze digitale samenleving aan te pakken.

Projecten[bewerken | brontekst bewerken]

New Media Project[bewerken | brontekst bewerken]

Het New Media Project van Emergence Delft omvat de creatie van een infraroodprojector, die tentoon gesteld gaat worden tijdens het Highlight Delft Festival in februari 2024. Deze unieke projector toont beelden die alleen zichtbaar zijn door de lens van een infraroodcamera, wat onderzoek inspireert naar de onzichtbare lagen van virtuele werelden en het concept van "echte" augmented reality verkent. De organisatie heeft ook plannen om dit kunstwerk in te dienen voor de jaarlijkse Prix Ars Electronica, 's werelds bekendste mediakunstwedstrijd.

Platform Project[bewerken | brontekst bewerken]

Het Platform Project richt zich op interdisciplinair onderzoek naar hoe wetenschappelijke en technische kennis in een artistieke context kan worden geplaatst in samenwerking met onderzoekers van de TU Delft uit verschillende faculteiten.

Concept van Emergence[bewerken | brontekst bewerken]

Emergence, als concept, doet zich voor wanneer een entiteit eigenschappen vertoont die de individuele delen niet op zichzelf bezitten. Emergence Delft gelooft dat dit fenomeen centraal staat in hun werk, aangezien de organisatie samenwerking tussen verschillende disciplines faciliteert en een unieke omgeving voor innovatie creëert. Door hun gezamenlijke inspanningen streeft Emergence Delft ernaar nieuwe ideeën en inzichten voort te brengen die de individuele expertise overstijgen.

Samenwerkingspartners en Team[bewerken | brontekst bewerken]

Emergence Delft bestaat uit een divers en interdisciplinair team van 36 studenten van de TU Delft en KABK. Het team omvat kunstenaars, ontwerpers en ingenieurs die hun unieke perspectieven en vaardigheden bijdragen aan de projecten van de organisatie.