Emil Škoda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Emil Škoda

Emil Škoda (Pilsen (Bohemen), 19 november 1839 - Selzthal (Oostenrijk), 8 augustus 1900) was een Tsjechisch ingenieur en industrieel. Autoconstructeur Škoda is naar hem vernoemd.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Emil Škoda volgde zijn opleiding tot industrieel ingenieur aan het Polytechnikum van Praag, aan de Polytechnikum van Karlsruhe en aan die van Stuttgart en Maagdenburg. Later volgden ook nog stages in het buitenland, onder andere in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Vanaf 1866 werd hij hoofdingenieur van het machinebedrijfje van graaf Ernest von Waldstein-Wartenberg in Pilsen. In 1869 werd hij zelf eigenaar van de fabriek. In die tijd telde het bedrijfje 33 werknemers, maar Emil Škoda wist de firma in de jaren die volgden zodanig uit te bouwen dat ze uitgroeide tot een bloeiend bedrijf van zo'n 4.000 werknemers.

In het begin leverde het bedrijf vooral machines aan brouwerijen, staalfabrieken en suikerraffinaderijen, maar vanaf 1890 werd er ook begonnen met de productie van snelvuurwapens voor het Oostenrijks-Hongaarse leger. Tegen de Eerste en Tweede Wereldoorlog was de Škoda Holding al een gerenommeerde wapenproducent geworden.

Emil Škoda had niet alleen een enorm technisch inzicht, maar hij was ook een schrander zakenman. Hij voelde instinctief aan welke nieuwe ontwikkelingen nodig waren om de productie op peil te houden. Zijn bedrijf aanvaardde opdrachten die in die tijd technisch onhaalbaar leken en slaagde er telkens in om de gepaste oplossingen te vinden. Vandaar dat het leger een goede klant was bij de Škoda Holding.

Emil Škoda lag met zijn bedrijf aan de basis van de uitbouw van de mechanische industrie in Bohemen, iets wat hem vele onderscheidingen opleverde. Zo was hij onder andere lid van het Boheemse parlement en van een hele reeks industriële verenigingen en organisaties.

Er is ook een wedstrijd naar hem genoemd, georganiseerd door de Škoda Holding. De prijs kan oplopen tot 80.000 Tsjechische kroon als beloning voor de technische beste scriptie- of doctoraatsverhandeling.

De in 1895 opgerichte Boheemse fietsen- en autobouwer Laurin & Klement fuseerde in 1925 met de Škoda Holding en draagt tot op de dag van vandaag de naam Škoda.

Bronnen/Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bosl, Karl: Lebensbilder zur Geschichte der böhmischen Länder. Veröffentlicht von Oldenbourg Wissenschaftsverlag, 1974. ISBN 348647801X, 9783486478013
  • Rolf Freiherr von Perger: Chronik der Familie Perger, 1995, darin: Chronik der Familie Skoda, Seite 132-157