Emil Otto Hoppé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Emil Otto Hoppé (München, 14 april 1878 - Londen, 9 december 1972) was een in Duitsland geboren Engelse portret-, reis- en topografiefotograaf, die voornamelijk werkzaam was tussen 1907 en 1945.

Loopbaan[bewerken]

Maquette mede ter ere van Hoppé, op het huis waar hij vanaf 1913 woonde

Hoppé was de enige zoon van een rijke bankier en werd naar de beste scholen in München, Parijs en Wenen gezonden. Na zijn schooltijd was hij tien jaar werkzaam bij Duitse banken en vervolgens vroeg men hem voor een functie bij de Shanghai Banking Corporation. Hij bereikte China echter nooit; het eerste deel van zijn reis bracht hem in Londen, waar hij een oude schoolvriend ontmoette. Hij trouwde vervolgens met de zuster van deze schoolvriend, Marion Bliersbach, en bleef hierna in Londen wonen.

Terwijl hij werkte voor de Deutsche Bank trok de fotografie hem steeds meer aan en in 1907 maakte hij een einde aan zijn loopbaan bij de bank en opende hij een portretstudio. Binnen een paar jaar was hij een zeer belangrijk portretfotograaf in Europa geworden. In de geschiedenis is het maar zelden voorgekomen dat een fotograaf zo bekend was bij het grote publiek als Hoppé was. Vrijwel alle toenmalig bekende en prominente personen werden door hem gefotografeerd.[1]

Werk[bewerken]

Zeer veel belangrijke Engelse en Noord-Amerikaanse personen uit de politiek, literatuur en kunst lieten zich door Hoppé fotograferen. In de periode voor de Eerste Wereldoorlog portretteerde hij vele leidende figuren uit de kunstwereld, zoals Henry James, Rudyard Kipling, John Masefield, Léon Bakst, Anna Pavlova, Tamara Karsavina en andere dansers van het Ballets Russes, Violet Hunt, Richard Strauss, Jacob Epstein en William Nicholson; een aantal van deze portretten was te zien op de tentoonstelling van 1913. Begin jaren twintig fotografeerde hij koningin Mary, koning George en andere leden van de koninklijke familie. Hij maakte ook foto's van Albert Einstein, Benito Mussolini, Robert Frost, Aldous Huxley, George Bernard Shaw en A.A. Milne. Begin jaren dertig maakte Hoppé foto's van een aantal dansers van de Vic-Wells company, waaronder Margot Fonteyn, Ninette de Valois, Hermione Darnborough en Beatrice Appleyard. Hij fotografeerde ook belangrijke Nederlanders, zoals bijvoorbeeld de schrijver Louis Couperus in 1921.

Hoppé werkte eerst vanuit een studio in Londons Baron's Court op 10 Margravine Gardens (1907-10); in 1911 verhuisde hij naar een studio in Baker Street en in 1913 huurde hij 7 Cromwell Place, waar hij alle 33 vertrekken van dit vroegere huis van John Everett Millais gebruikte. Later was dit huis eigendom van dansfotograaf Gordon Anthony en hierna van Francis Bacon. Hoppé maakte ook foto's van mensen uit de straat; Engelse schoonmakers, werksters en arbeiders. Hij fotografeerden hen zowel buiten als in zijn studio. Omstreeks 1919 begon hij de wereld rond te reizen, op zoek naar nieuwe onderwerpen en landschappen. Zijn reizen brachten hem naar Afrika, Duitsland, Polen, Tsjecho-Slowakije, de Verenigde Staten, Cuba, Jamaica, Japan, de Indische eilanden, Singapore en andere landen. De foto's die hij daar maakte werden later in een serie boeken gepubliceerd.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]

Tentoonstellingen (selectie)[bewerken]

  • Photographic Masterpieces by E.O. Hoppé, staged by Asahi Shimbun, Tokyo and Osaka, 1925
  • Camera Portraits by E.O.Hoppe, catalogue by Terence Pepper, National Portrait Gallery, London, 1978
  • Cities and Industry : Camera Pictures by E.O. Hoppé, edited by Val Williams and Terence Pepper, with an essay by Ian Jeffrey, Impressions Gallery, York, 1978
  • Hoppé Portraits: Society, Studio & Street, National Portrait Gallery, London, 2011[2]
  • "Emil Hoppé Rediscovered", photos 1912 - 1937, Gemeentemuseum Helmond, 23-04 t/m 21-08-2016

Bibliografie[bewerken]

Externe links[bewerken]