Emile Norman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Emile Norman (San Gabriel, 22 april 1918Monterey, 24 september 2009) was een Amerikaans beeldend kunstenaar, die bekend was om zijn mozaïekwerk, panelen, juwelen en beeldhouwwerk, met een bijzondere aandacht voor het detail.

Norman groeide op op een notenboerderij in de San Gabriel Valley en gaf al van jonge leeftijd blijk van veel artistiek talent. Hij begon zijn carrière met het maken van etalages voor "Bullocks Wilshire" in Los Angeles en later bij "Bergdorf Goodman", "Bonwit Teller" en andere warenhuizen in New York City. Zijn werk werd gepubliceerd in Vogue Magazine en vertoonde al vroeg een affiniteit met plastiek.

Normans werk omvatte beeldhouwwerk, juwelen en verder onder meer het grote mozaïekvenster van het vrijmetselaarscentrum in San Francisco met een assemblage van stenen buitensculpturen. Norman hanteerde dikwijls een innoverende techniek door het aanbrengen van zijn eigen mengeling van kunststof, glas, plastiek of hout, hetgeen een effect gaf van email cloisonné of glas-in-loodraam.

Norman woonde en werkte sinds 1946 in zijn studiohuis in Big Sur op Pfeiffer Ridge, tot bij zijn overlijden in 2009. Hij baarde ook opzien door toen openlijk samen te leven met zijn mannelijke partner.

Externe links[bewerken]