Welgelegen (Baarn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Emmalaan 7 (Baarn))
Emmalaan 7 (Baarn)
2013
Locatie
Locatie Emmalaan 7, Baarn
Adres Emmalaan 7Bewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 13′ NB, 5° 16′ OL
Start bouw ± 1900
Architectuur
Bouwstijl mengeling
Bouwinfo
Architect F.F. de Boois (?)
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 511724
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Villa Welgelegen aan de Emmalaan 7 is een rijksmonument in Baarn in de provincie Utrecht. Het huis staat in de villawijk Wilhelminapark die onderdeel is van het rijksbeschermd dorpsgezicht Prins Hendrikpark e.o.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

De villa werd rond 1900 gebouwd als villa Agatha op de hoek Emmalaan - Anna Paulownalaan. Hierdoor zijn door de architect twee gevels uitgewerkt. Welgelegen heeft kenmerken van jugendstil en chaletstijl. Bouwmeester was mogelijk F.F. de Boois, die ook het raadhuis van Baarn ontwierp. Vooral de voorgevel van het raadhuis heeft in gespiegelde vorm overeenkomsten met Welgelegen. Bijzonder aan het gebouw is dat het twee torentjes heeft. De toren aan de Anna Paulownalaan is spits, rank en gesloten, terwijl die aan de Emmalaan is robuust en open en van kantelen is voorzien.[1] In de toren zitten twee rondbogige openingen die iets weg hebben van de hoofdtoren van de Beurs van Berlage.

De villa was zestig jaar lang in gebruik als kleinschalig bejaardenhuis. Een van de vroegste bewoners was suikerfabrikant Hendrik Willem Adriaan van Oordt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]