Naar inhoud springen

Emmer-Erfscheidenveen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Emmer-Erfscheidenveen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Emmer-Erfscheidenveen (Drenthe)
Emmer-Erfscheidenveen
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Emmen Emmen
Coördinaten 52° 48′ NB, 6° 59′ OL
Algemeen
Inwoners
(2023[1])
1.779
Overig
Postcode 7881
Netnummer 0591
Woonplaats (BAG) Emmer-Compascuum
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Emmer-Erfscheidenveen (Drents: Emmererf) is een buurtschap in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente Emmen. In 2010 telde de buurtschap 1.925 inwoners en in 2023 1.779 inwoners.[1]

Emmer-Erfscheidenveen is een veenkolonie tussen Emmen en Emmer-Compascuum. Het is een langgerekt lintdorp in oost-westrichting met dubbele lintbebouwing langs het Kanaal A en Kanaal B. Alleen in het midden van het lint is kleinschalige nieuwbouw gepleegd.

De buurtschap beschikt over een Baptistenkerk, een openbare en een protestants-christelijke basisschool en enkele bedrijfjes.

De omgeving van Emmer-Erfscheidenveen kenmerkt zich door landbouwgebied (veenontginningen) met enkele bos- en weidepercelen.

Bij Koninklijk besluit van 19 september 1898 werd de vervening en ontginning van het Emmer-Erfscheidenveen goedgekeurd. Begin twintigste eeuw ontstond er een nederzetting, die sinds 1938 formeel onder Emmer-Compascuum valt.

In 1938 werd bij Emmer-Erfscheidenveen het oudste veenlijk van Nederland gevonden, vermoedelijk een mensenoffer. De man was waarschijnlijk een hoofdman. Hij werd tussen 1370 en 1215 voor Christus in het Bourtangerveen begraven.[2]

Zie de categorie Emmer-Erfscheidenveen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.